Skip to content
Politică

Moda „delegării” prinde contur în Guvernul Cîțu. Expert în drept constituțional, despre fuga miniștrilor USRPLUS de responsabilitate

Inquam Photos / George Călin

Moda „delegării” prinde contur în Guvernul condus de Florin Cîțu. În ultima perioadă, o mare parte a miniștrilor din Cabinetul lui Cîțu și-a delegat atribuțiile către secretarii de stat. Vorbim despre ministere importante precum cel al Sănătății, Justiției, Economiei, precum și cel al Finanțelor. Expertul în drept constituțional Vlad Soare spune că „moda” care circulă printre miniștrii, chiar dacă este legală, scoate la iveală faptul că aceștia încearcă să fugă de o posibilă răspundere pe viitor. „În momentul de față România este blocată, nimeni nu mai semnează nimic”, spune acesta.

„Nu este o problemă de legalitate. În schimb, dacă ne uităm la practica instituțională, este o problemă, întrucât întotdeauna ministrul, dacă a avut secretar de stat, totuși, își asuma responsabilitatea pe documente. De cele mai multe ori, contrasemna alături de secretarul de stat. Și-a delegat pe deplin atribuțiile în anumite domenii, întrucât, practic, încearcă să fugă de o posibilă răspundere pe viitor, ceea ce nu este corect.

Din păcate, ei sunt victimele propriului sistem. Atunci când s-a pus problema să ajungă la putere, au susținut foarte acid răspunderea penală a demnitarilor în orice situație. În momentul de față, oamenilor le este frică să semneze, inclusiv lor, când au ajuns pe poziția respectivă, pentru că există riscul ca în viitor, să răspunzi pentru celebra infracțiune de abuz în serviciu. Nu răspunzi numai tu, răspunde tot lanțul și în momentul de față România este blocată, nimeni nu mai semnează nimic”, a declarat Vlad Soare.

Miniștrii USRPLUS fug de responsabilitate

Facem precizarea că primul ministru care și-a delegat atribuțiile unor secretari de stat a fost ministrul Justiției Stelian Ion. Acesta și-a delegat cele mai importante atribuții secretarului de stat Alexandru Dimitriu, fostul asociat de la casa de avocatură Piperea & Asociații. În trecut, actualul ministru al Justiției îl critica pe predecesorul său, Cătălin Predoiu, pentru delegarea atribuțiilor.

Și ministrul Economiei, Claudiu Năsui a semnat mai multe ordine prin care și-a transferat o bună parte din atribuții către trei secretari de stat. Astfel, aceștia au puterea de a aviza, de a aproba, de a semna în numele ministrului toate actele normative care țin de domeniile pe care le-au primit. Potrivit ordinului de ministru, actele normative fac referire la companii din subordinea ministerului, dar și la direcții precum Direcția Generală de Investiții Străine, Direcția Resurse Minerale Neenergetice, Direcția de Turisim, Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Comerț Exterior sau Direcția Generală Afaceri Europene.

La ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu și-a delegat din atribuții secretarilor de stat, cele mai multe au mers către Ana Maria Moldovan, care va coordona mai multe direcții din subordinea ministerului printre care Direcția de Asistență Medicală, Medicină de Urgență, Politica Medicamentului, dar și Institutul Național de Sănătate Publică.

Orban: Nu este corect ca un ministru chiar să nu mai semneze. Ține de responsabilitate

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, întrebat despre practica delegării atribuțiilor de către miniștrii din Guvern, că „este o procedură folosită”, însă un ministru nu trebuie să își delege toate atribuțiile. „Este o chestiune de responsabilitate”, spune fostul premier.

Delegarea de atribuții către secretari de stat este o procedură legală. O procedură care a fost folosită. Ministrul deleagă competențe către secretarii de stat și poate să delege inclusiv dreptul de semnătură, însă întodeauna ministrul trebuie să își păstreze o parte importantă”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele PNL susține că și el și-a delegat unele atribuții când era ministru, însă a păstrat o parte importantă dintre acestea.

Și eu am fost minstru, mi-am delegat atribuții, dar mi-am păstrat partea de acte normative, partea de tratate și acorduri internaționale și alte domenii pe care le-am considerat importante. Sigur sunt unii care pot să își delege și toate atribuțiile. Sunt și primari care deleagă atribuții integral și nu mai ajung să semneze. Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze și aici e o chestiune de responsabilitate. Chiar dacă nu semnează el nu e derobat de răspundere”, a mai declarat președintele PNL.

Câteodată nu poți să ajungi la ședința de Guvern și mai delegi atribuții”, a declarat și premierul Florin Cîțu referitor la acest subiect.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *