Cutremur la Stat! După modelul de la Senat, se anunţă concedieri în toate instituţiile publice. Bugetari cu salarii de zeci de mii de lei urmează să fie disponibilizaţi, iar multe sporuri, anulate. România are peste un milion 300 de mii de bugetari, iar asta înseamnă că aproape un sfert dintre angajaţii ţării lucrează la stat.
70 dintre cei 350 de angajaţi din conducerea Poştei vor fi concediaţi până pe 1 aprilie.
„Programul de plecari voluntare este pana la finalul lunii ianuarie, se pot inscrie până la 31 ianuarie, dupa care în funcţie de cei care rămân se realizează o departajare, o testare, iar ceilalţi primesc preaviz”, declară Valentin Ştefan, director Poşta Română.
Concedieri vor fi în tot aparatul de stat
Unii miniștri au anunțat deja ca vor reduce personalul cu până la 20%, alții vor să taie posturile de conducere. Instituțiile cu atribuții similare vor fi comasate. Coaliția și-a propus să reducă numărul agențiilor cu 25%.
Autoritatea pentru comunicaţii s-ar putea comasa cu cea pentru Reglementarea Energiei şi Consiliul Concurenţei, potrivit surselor Observator. Angajaţi cu salarii de zeci de mii de lei ar putea fi concediaţi.
Ministrul Mediului vrea să reducă şi el numărul angajaţilor din subordine.
„Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva are mult peste jumătate din numărul direcţiilor silvice din România pe pierdere. Una dintre primele măsuri pe care le voi propune este de a avea doar direcţii silvice care sunt performante şi fac profit. Asta înseamna o reducere substanţiala a cheltuielilor”, declară Mircea Fechet.
Sute de angajaţi, disponibilizaţi
Din parlament vor fi disponibilizaţi aproape 400 de angajaţi, după modelul de la Consiliul Judeţean Bihor. Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost huiudit ieri când a anunţat concedierile, dar mulţi români sunt de acord cu ideea.
Bugetarii care rămân în sistem ar putea avea venituri mai mici. Ministrul Dezvoltării vrea să elimine sporul de antenă pentru expunerea la radiaţii, care reprezintă 15% din salariul de bază şi a fost negociat la majoritatea instituţiilor. Risipă se face şi la Mamaia. Deşi Telegondola funcţionează patru luni pe an cei 11 angajaţi, dintre care şase şefi, primesc salariu tot anul.
Proprietarul telegondolei este statul român: Ministerul Economiei şi Primăria Constanţa.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News