Skip to content
Opinii & Analize

Modernizarea Armatei Române, o investiție pentru garantarea securității și viitorului țării

Facebook/ MApN

Armata Română este în continuare cea mai respectată instituție a statului român, peste 68% dintre cetățeni au încredere mare și foarte mare în această structură esențială pentru securitatea țării. După 30 de ani de la căderea comunismului, Armata Română are parte de cel mai complex proces de modernizare, care se dovedește a fi necesar pentru garantarea unui viitor sigur, pașnic și prosper al României.

În 2019, Armata Română a început să renunțe la vechile avioane MIG-21 care nu mai ofereau siguranță nici piloților, nici întregii țări, și a trecut la avioane F16, modificate cu tehnologie actuală. Avioanele F16, cumpărate de la Portugalia, sunt astăzi implicate în misiuni de „poliție” aeriană și corespund tuturor normelor impuse de NATO. România va avea în curând 17 aeronave F16 pregătite de orice misiune și capabile să lupte cu orice inamic. Forțele Aeriene vor trebui să se modernizeze, în următorii ani, cu alte 36 de aeronave de luptă pentru celelalte escadrile.

Pentru a garanta succesul misiunilor la sol, Armata Română s-a modernizat cu 227 de transportatoare blindate „Piranha V”, iar primele 36 au intrat în folosință chiar în acest an. Întreaga valoare a contractului de achiziție se ridică la 868 de milioane de Euro. Acest lucru va contribui decisiv la protejarea vieții militarilor români în teatrele de operațiuni.

O achiziție foarte importantă pentru protejarea teritoriului țării este sistemul de rachete sol-aer „Patriot”, cumpărat din SUA. Sistemul defensiv va putea intercepta și distruge orice rachetă sau aeronavă ostilă, aflată la o distanță de 100 de kilometri. Țara noastră va primii în următorii ani și alte sisteme, instalate strategic pentru a ne proteja de orice amenințare. Tot în dotarea Armatei Române vor intra și 3 sisteme lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS. Alte 942 de camioane IVECO vor ajunge la militarii români, pentru a-i ajuta să se deplaseze mult mai rapid și mai ușor, indiferent de condițiile meteo.

Nu în ultimul rând, Forțele Navale urmează să 4 primească corvete, în următorii ani, produse de Naval Group, cei care au câștigat licitația. Este cu siguranță una dintre cele mai importante achiziții, deoarece România are nevoie de mai multă tehnică militară pentru a-și apăra zona din Marea Mediterană, pe care o împarte cu Rusia și Turcia.

Modernizarea Armatei Române trebuie să continue pentru ca România să aibă garanția că își poate apăra teritoriul de orice inamic, iar în colaborare cu forțele NATO, să apere flancul estic al Europei, tot mai mult amenințat de Rusia. În urmă cu 5 ani, Rusia ne-a arătat tuturor forța pe care o poate folosi și cât de ușor ar putea ocupa un teritoriu, iar Armata Română are nevoie de cele mai moderne tehnologii pentru a răspunde provocărilor. Eroismul militarilor români – mulți decedați în operațiunile din afara țării – nu este suficient pentru garantarea securității țării și trebuie consolidat cu cea mai modernă tehnică și tehnologie militară din NATO.

În următorii ani, Armata Română va face pași importanți pentru a fi printre cele mai bune din Uniunea Europeană, după ce militarii români au demonstrat deja că pot îndeplini orice misiune cu succes, chiar și cu prețul vieții. De nenumărate ori, soldații români au primit aprecieri din partea unor state precum SUA sau Franța, pentru eroismul demonstrat pe câmpul de luptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *