Skip to content
Politică

Modificări cu dedicație la Codul Penal. Iulia Scântei, senator PNL: Au mutat atenția de pe victimă pe infractor

Facebook

Iulia Scântei, senator PNL și jurist, susține că modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, adoptate miercuri de Camera Deputaților, sunt făcute cu dedicație, în primul rând pentru liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Totul a fost o manipulare. Au pornit la drum cu modificările Codurilor sub pretextul transpunerii celor 12 decizii ale Curții Constituționale, pronunțate din 2004 până în 2018, prin care au fost declarate neconstituționale mai multe sintagme, pasaje sau articole întregi din legislația penală. Acesta a fost scopul declarat. Dar ei au transpus doar șase din aceste decizii.

De exemplu, decizia CCR privind infracțiunea de abuz în serviciu nu a fost transpusă. De ce? Pentru că ei au încercat să o redefinească, chipurile, conform deciziei CCR, dar au făcut o definiție care să o dezincrimineze și să limiteze efectele ei. Noi am cotestat-o și decizia ultimă din decembrie 2018 a CCR a invalidat definiția, a declarat-o integral neconstituțională.

Noi suntem acum, în forma votată azi, cu o definiție a abuzului în serviciu declarată de CCR neconstituțională”, a declarat Iulia Scântei pentru PSnews.

Legi pentru șeful de partid

Senatorul liberal consideră că anumite schimbări din legislația penală îl vizează în mod direct pe Liviu Dragnea.

”Au redus niște limite de pedeapsă, astfel încât să se reducă implicit și termenele de prescripție. Formula de calcul la prescripția specială s-a diminuat cu doi ani, de la 8 la 6 ani. De exemplu, pentru Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Lui i se împlinește termenul de prescripție în iulie. Dacă ținem cont că unul dintre judecătorii din complet se pensionează de la 1 iunie, e ca și scăpat.

Apoi, Dragnea a fost condamnat în primă instanță pe articolul 13 din legea 78/2000 – folosirea funcției publice pentru a crea un folos necuvenit unui terț -, care a fost abrogat expres. Dacă abrogarea intră în vigoare, sentința în cazul său va fi casată”, a adăugat Iulia Scântei.

Zeci de mii de deținuți vor ieși din penitenciare

Dar, potrivit senatorului PNL, modificările adoptate miercuri de Camera Deputaților privesc și alte categorii de infractori. De exemplu, neglijența în serviciu. Această infracțiune a fost dezincriminată, drept urmare dosarele și procesele care sunt pe rol vor fi închise.

”Faptele de corupție sau fraudele pe fonduri europene, care înainte erau exceptate, au fost acum incluse la beneficiul de circumstanță atenuantă dacă se achită prejudiciul. Pedeapsa se reduce cu o treime”, a mai spus Scântei.

Senatorul consideră, însă, că cel mai grav lucru care s-a întâmplat miercuri în Parlament a fost relaxarea condițiilor de eliberare condiționată, care se aplică pentru toți deținuții.

”Practic, ca să ieși din închisoare trebuie să îndeplinești niște condiții, iar o condiție esențială era să execuți fracția de pedeapsă prevăzută de lege. Înainte era două treimi, ei au redus-o la o treime sau jumătate, depinde de gravitatea faptei.

Această modificare se va dubla cu recursul compensatoriu. În doi ani de când s-a aplicat această măsură, au ieșit din penitenciare înainte de termen 15.600 de deținuți. Numărul acestora se vor dubla”, a precizat juristul.

Iulia Scântei susține că, sub pretextul transpunerii în legislație a unor decizii ale CCR, majoritatea parlamentară n-a făcut altceva decât să schimbe politica penală a României, mutând atenția de pe victima infracțiunii pe infractor.
”România devine un stat care nu-și mai pedepsește infractorii, ci, mai mult, face tot posibilul să-i elibereze cât mai repede, inclusiv fără recuperarea prejudiciului”, a conchis Scântei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *