Skip to content
Politică

Modificări în procedura de acordare a concediului medical. Victimele din Colectiv, concediu retroactiv

Procedura acordării concediului medical a fost schimbată. Mai multe aspecte au fost modificate în Monitorul Oficial, inclusiv introducerea unei legi care se referă special la victimele incendiului din Clubul Colectiv.

Potrivit legii, pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile.

De asemenea, în legea respectivă sunt schimbări și pentru acordarea concediului medical pentru persoanele fizice, scrie b1.ro.

-Persoanele fizice autorizate ce au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85% pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere. PFA chiar dacă plătește contribuția la sănătate în procent de 5,5% nu beneficiază de concedii medicale plătite. Pentru a beneficia de acestea trebuie să opteze la plata contribuției pentru concedii și indemnizații.

-La externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu de medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maxim 21 de zile calendaristice. Modificarea introdusă constă în sintagma ”inclusiv pentru spitalizarea de zi”.

Potrivit aceluiași document, persoanele cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină și lăuzie, după luna a 6-a de sarcină, cu precizarea că durata minimă a concediului de lăuzie trebuie să fie obligatoriu de 42 zile calendaristice.

În cazul în care angajatorul își încetează temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *