Skip to content
Politică

Modificări la Codul Penal: Neglijența în serviciu, eliminată / EXCLUSIV DOCUMENT

ziaruldearges.ro

Guvernul României, condus de Sorin Grindeanu, pregătește lovitura de grație și anunță modificări la Codul Penal.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență publicat miercuri de Ministerul Justiției, abuzul în serviciu, definit în art. 297, rămâne ca faptă penală doar dacă prejudiciul depășește suma de 200.000 de lei. La acest articol se introduce alineatul 3, care prevede: „Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

" "

De asemenea, art. 296, din Legea 286/2009 este abrogat. Acest articol se referea chiar la neglijența în serviciu, iar mulți funcționari publici pot răsufla ușurați.

S-au adus modificări inclusiv art. 301, care definește conflictul de interese. Astfel, Ministerul Justiției propune ca această infracțiune să fie definită în felul următor: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.” Se elimine partea care făcea referire la raporturile comerciale sau de muncă din ultimii 5 ani.

Proiectul pregătit de Ministerul Justiției mai aduce modificări și la infracțiunile contra sigurenței circulației pe drumurile publice, prevăzute de Codul Penal. 

Redacția PSnews.ro vă pune la dispoziție, în EXCLUSIVITATE, proiectul Ordonanței de Urgență publicat miercuri de Minsiterul Justiției. Documentul poate fi consultat aici.

 

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *