Skip to content
Politică

Modificările lui Toader. Boștinaru a găsit vinovatul pentru confuzia privind poziția UE EXCLUSIV

victorbostinaru.ro

Eurodeputatul Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a găsit vinovatul pentru confuzia privind poziția UE în legătură cu modificările legislative propuse de către ministrul român al Justiției, Tudorel Toader.

Amintim că inițial Comisia Europeană s-a declarat de acord, pentru ca la circa o săptămână după aceea presa să relateze despre dubiile executivului comunitar cu privire la demersul lui Toader.

Astfel, Boștinaru a arătat-o cu degetul pe Angela Cristea, şefa Reprezentanţei CE în România. Discuția a pornit de la atitudinea favorabilă a ambasadorilor SUA (Hans Klemm) și UK (Paul Brummell) cu privire la inițiativa legislativă a demnitarului de la București.

„Salut o enormă victorie de demnitate pentru România pe care ministrul Toader o obține în efortul acesta de comunicare (cu ambasadorii – n.r.). Este asigurarea supremă că propunerile marelui profesor și specialist în drept de toate felurile Tudorel Toader obțin un sprijin pentru un efort care era necesar înainte de toate României, pentru ca românii să-și recapete încrederea în justiție.

Numai cei mai rău-voitori pot vedea altfel demersurile pe care ministrul Toader le face și sunt integral de partea domniei sale, așa cum vreau să cred că, până la urmă, șefa misiunii UE la București, Angela Cristea, va reuși să explice contrazicerea flagrantă dintre declarația domniei sale și scrisoarea oficială a Comisiei Europene, semnată de doamna Paraskevi Michou, care – în calitate de secretar general adjunct al CE – se ocupă de MCV România, deci instituțional gestionează această relație.

Declarația doamnei Angela Cristea nu doar că este în coliziune cu această declarație a Comisiei Europene; vreau să cred că cineva de la Comisia Europeană se va uita atent dacă e doar prima dată când dânsa face acest lucru. Trebuie să răspundă la o întrebare legitimă: pe cine reprezintă de fapt doamna Angela Cristea la București? Pentru că e limpede: uitându-mă la conținut, acesta e mai mult decât o diferență; este o notă cacofonică între poziția Comisiei Europene exprimată într-o scrisoare oficială și poziția doamnei Angela Cristea, a punctat Victor Boștinaru.

În altă ordine de idei, europarlamentarul s-a exprimat în termeni cât se poate de elogioși în ceea ce privește dialogul lui Tudorel Toader cu ambasadorii străini, social-democratul scoțând în evidență progresul înregistrat în această privință.

„Sunt extrem de utile (întrevederile ministru-ambasadori – n.r.), sunt binevenite și mai ales mă bucur că de data asta, în declarațiile publice, cei doi diplomați au avut o abordare extrem de echilibrată, care ar trebui să fie regula; nicidecum excepția dialogului dintre orice demnitar român și ambasadorii acreditați la București, pentru că asta e relația firească dintre partaneri.

Nu în ultimul rând, aș cita din declarația ambasadorului Marii Britanii faptul că se salută începerea dezbaterilor pe modificarea legilor de funcționare a justiției, se subliniază nevoia ca modificările să fie operate pe baza prevederilor Constituției și să aibă implicarea Parlamentului în decizia finală. Este recunoașterea unui lucru elementar, care pare a fi uitat, omis sau de-a dreptul respins de către cei care cred la București că aceste legi sunt legi de drept divin și ca atare nimeni nu ar trebui să se ocupe de ele.

Toate enunțurile Excelenței Sale Paul Brummell sunt în spiritul a ceea ce ministrul Justiției a propus, sunt în spiritul a ceea ce actuala coaliție dorește și mai ales cred că răspund nevoilor României. Pentru că (iarăși citez din ambasadorul Brummell) România trebuie să aibă acel model care se potrivește cel mai bine nevoilor sale. Cred că asta este sinteza și mai trag o concluzie: de la declarația ambasadorului Olandei la București la declarația comună (lucru fără precedent) a ambasadorului Klemm cu ministrul Justiției și apoi la declarația ambasadorului Marii Britanii am asistat la un crescendo care confirmă că prin comunicare și prin informare corectă pot fi depășite temeri sau chiar riscuri de manipulare”, a detaliat PSD-istul.

Întrebat dacă este justificată ipoteza potrivit căreia schimbarea de ton a lui Hans Klemm s-ar datora unei mustrări primite de la Departamentul de Stat al SUA, Victor Boștinaru a evitat un răspuns tranșant.

„Mi-e greu să deslușesc tainele de la misiunea Statelor Unite la București, motivațiile pentru această evoluție; oricum: o salut. Nu-mi permit să intru în speculații de orice natură – dumneavoastră, presa, o puteți face. Eu fac un lucru simplu: fiind unul dintre aceia – ca mai toți compatrioții mei – convinși de importanța strategică a relației excepționale cu Statele Unite ale Americii, salut acest moment de demnitate și normalitate și vreau să sper cu sinceritate că el va fi urmat de multe altele și că acest lucru nu va putea face decât un imens bine relației strategice dintre țara noastră și SUA”, a încheiat europarlamentarul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *