Skip to content
Societate

”Mogulul” stării de urgență: Raed Arafat are 7 funcții de conducere în stat, în perioada crizei Covid-19

Inquam Photos / Octav Ganea

Din momentul declarării Stării de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat exercită 7 funcții publice de mare responsabilitate, arată o analiză a jurnaliștilor de la Libertatea.

Practic, Raed Arafat are ultimul cuvânt în domenii care țin de angajările în spitale, decide ce ajutoare se dau altor țări, hotărăște bugetul Unităților de Primiri Urgență din spitale și transportul cu ambulanțele, avioanele și elicoptere SMURD, conduce comunicarea tuturor informațiilor despre COVID-19 și semnează închiderea publicațiilor despre care consideră că dezinformează, oferă sfaturile științifice de izolare sau distanțare socială, emite ordonanțe militare cu ce cazuri sunt tratate în spitale și care nu sunt tratate, și desemnează comandanți pentru cazurile de risc, plus multe alte atribuții.

1. Comandantul acțiunii pentru situația de risc determinată de pandemia COVID

În această calitate, Raed Arafat coordonează forțele de intervenție stabilite pentru înlăturarea consecințelor situației de urgență.

2. Șeful Grupului de Comunicare Strategică

GCS este singura entitate desemnată prin documentele care au rezultat din starea de urgență să comunice oficial date locale și centrale legate de epidemia COVID-19.

3. Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

Acest grup, format din specialiști, conduși de Raed Arafat, face recomandări către un alt for: Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), condus de ministrul Vela și din componența căruia face parte și Raed Arafat.

4. Responsabil pe stocurile de urgență medicală

După declararea stării de urgență, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 11/2020) DSU și Raed Arafat, ca șef al DSU, au devenit reponsabili pentru stocurile de urgență. Ei monitorizează contractele derulate de ONAC, așa se explică numele lui Raed Arafat pe licitațiile medicale.

5. Președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CMIST)

În starea de urgență CMIST a devenit foarte importantă, fiind o comisie care lucrează la nivelul Ministerului Sănătății și al MAI, fiind condusă de Raed Arafat. Această comisie avizează bugete UPU și avizează scoaterea la concurs a posturilor de spitale, așa cum se poate vedea aici.

6. Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), coordonator IGSU-SMURD și secretar de stat al MAI

În această calitate, Raed Arafat a aprobat transferul ÎPS Pimen cu elicopterul la București.

7. Președinte al Comitetului Național Ebola

Comitetul nu a fost desființat, dar activitatea sa nu mai este vizibilă public. În aceste funcții nu au fost enumerate și multe alte poziții, precum șeful fundației private SMURD (care e altceva decât SMURD, dar care derulează o parte a dotării cu echipamente) sau vicepreședinte la Crucea Roșie.

Articolul integral AICI.

1 comentariu la “”Mogulul” stării de urgență: Raed Arafat are 7 funcții de conducere în stat, în perioada crizei Covid-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *