Skip to content
" "
Politică

Moise Guran descifrează mizele participării lui Dragnea la Congresul PES: Se temea de activarea Articolului 7

Săptămâna trecută, la Madrid a avut loc o întâlnire de foc între vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și președintele PSD, Liviu Dragnea, în contextul Congresului socialiștilor europeni. La Congres, Timmermans i-a cerut lui Dragnea să respecte valorile fundamentale ale partidului pentru a face parte din această familie politică.

”Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii ani, în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Am făcut aceste lucruri în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia, în Germania şi în alte locuri. Dar dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis şi dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie”, a spus Timmermans.

" "
" "

De partea cealaltă, Liviu Dragnea i-a promis lui Timmermans că PSD va respecta valorile fundamentale ale socialismului european. „Am avut o discuție foarte bună și foarte interesantă cu Serghei, cu Frans (Timmermans) și am propus soluții pentru o comunicare mai bună. Din partea mea este toată deschiderea și sper să avem o comunicare mai bună”, a spus liderul PSD.

În acest context, jurnalistul Moise Guran a declarat pentru PSNews.ro că atitudinea lui Dragnea de la Congresul PES a fost una surprinzătoare. “În mod normal, Dragnea n-ar fi făcut această mișcare, după ce la Convenția PSD din toamnă l-a atacat direct pe Timmermans. Posibil ca și comunicarea privind „dosarul penal” deschis de Secția lui Tudorel împotriva lui Timmermans să fi fost tot un levier pus în mâna lui Dragnea pentru participarea la congresul de la Madrid.

În opinia mea mișcarea lui Dragnea din acest weekend nu are sens decât dacă acesta s-a temut că în perioada următoare Comisia Europeană va desfășura acțiuni concrete împotriva României, din cauza acestei ultime OUG.

Dacă se va propune activarea Articolului 7 se întâmplă un singur lucru: află tot românul că Dragnea ne scoate din UE. Procedura de infrigement nu are un astfel de efect, dar activarea Articolului 7 îl are și poate încurca rău PSD la alegerile din mai. Aceasta este singura explicație logică a mișcării făcute de Liviu Dragnea. Acesta le-a spus că se cumințește. Evident, nu se va cuminți, vrea doar să câștige ceva timp”, a precizat Moise Guran.

Totodată, în legătură cu atitudinea lui Timmermans față de președintele PSD, Moise Guran a precizat că: “Timmermans a intrat în jocul lui. Și-a scos căștile când a vorbit Dragnea, l-a certat public dar, probabil Comisia nu vrea să activeze Articolul 7. În primul rând de teama unei reacții adverse ce ar putea mări eurofobia în rândul populației României. În plus, îl ajută și pe el, acum în campanie, ca diavolul identificabil să rămână la adversarii de la PPE, în persoana lui Viktor Orban”, a conchis jurnalistul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *