Skip to content
Politică

Moise Guran detonează partidul lui Barna: În USR am văzut cinism, nesimțire și rea credință

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Moise Guran, care în luna ianuarie a anunțat că renunță la cariera din presă pentru a se înscrie în USR, după care s-a răzgândit, vine cu noi detalii despre negocierile secrete care aveau loc în interiorul USR-PLUS. „Ce am găsit în USR nu mi-a plăcut și, chiar dacă unele lucruri erau vizibile din afară, dinăuntru erau mai rele. USR nu mai era în realitate un partid nou, se învechise, căpătând, fără să fi ajuns la putere, o sumă de năravuri specifice partidelor vechi”, spune jurnalistul.

Potrivit lui Guran, atât în USR, cât și în PNLUS există o doză mare de cinism, nesimțire și rea credință, iar marea majoritate a useriștilor erau prizonierii unei minorități de câteva zeci, nici măcar sute de oameni, „așa-numiții nicușoriști, grație unui statut aberant pe care guru-ul tribului, Marele Nicușor, se lăuda că îl scrisese chiar el cu mânuța lui, și care permitea respectivei minorități să blocheze orice decizie importantă, așa cum ar fi un program politic, o alianță electorală sau de guvernare, sau o fuziune”, spune acesta.

„Deși am pus din start condiția fuziunii celor două partide (dacă vă mai amintiți) venirea mea acolo a schimbat retorica preț de vreo două zile. Din a treia au luat-o de la capăt, inclusiv la centru, în Birourile Naționale reunite, care se întâlneau cam o dată la două săptămâni și la ale căror ședințe am participat și eu, fără să fiu membru.

Cea mai gravă problemă însă era de departe alta – deși nu vorbeau nimic despre ce vor face ei ca primari, consilieri locali sau ce mai aveau de gând să ajungă (mai erau două luni până la debutul campaniei electorale și ei încă se certau cine și unde să candideze), deși erau convinși fiecare că ar fi știut imediat ce e de făcut dacă chiar ar fi ajuns pe funcțiile respective, cu câteva excepții (notabile – Coliban, Fritz și încă vreo doi, dar excepții) useriștii NU aveau decât niște povești ridicole de spus electoratului – să mergem pe bicicletă, să fie aer curat și digitalizare și, în general, să fie bine ca să nu fie rău. În plus, am constatat că mai pregătiți și mai determinați să câștige erau candidații din orașele mici (gen Lasconi, la Câmpulung) în timp ce în orașe mai mari candidații la primărie erau interesați doar să-și vadă mutra pe niște mesh-uri cât blocul, ca să audă lumea și de ei, să capete notorietate pentru parlamentare și, în general, pentru că e mai bine în viață să fii celebru decât să nu fii. (…) Barna era un negociator mult mai complicat decât îl bănuisem, un adevărat hrebenciuc în fașă. Între timp a ajuns vice prim-ministru, deși a pierdut prezidențialele, localele, iar la parlamentare alianța (nu doar USR-ul) n-a mai luat nici măcar un milion de voturi. Dar Barna n-a pierdut, de fapt. S-a văzut și la negocierea guvernului cât de abil a fost. Să vedem pe mai departe cum își va folosi capacitatea indiscutabilă de negociator.

Spre finalul lunii februarie aveam deja semnale că prin câteva filiale ale USR (nu multe, totuși) începuseră să-și împartă funcții de conducere prin instituțiile deconcentrate, ba chiar se apucaseră să aibă și cu peneliștii astfel de discuții. Pentru cine nu știe, astfel de funcții nu sunt numite (politice) ci se acordă pe bază de concurs. Sigur, ele au fost excesiv politizate de FSN, PDL, PSD, iar de prin decembrie-ianuarie devenise evident că și PNL-ul face același lucru. ”, dezvăluie Guran.

Citiți AICI articolul complet.

 

6 comentarii la “Moise Guran detonează partidul lui Barna: În USR am văzut cinism, nesimțire și rea credință

  1. Moise deși nu mi ai fost niciodată simpatic , pt ca te dai cunoscător de toate . Se vede de pe Luna ca nu ești asa cunoscător altfel nu luai asa teapa . USR ul e format doar din oportuniști, din oameni care au trăit doar di fusaraie . Nu fi supărat, mergi mai departe și lasă politica pt alții care au principii sub tine .

  2. De acum 30 de ani de când am votat FSN ……care nici pe departe nu urmarea ceea ce însemnau aceste litere , scrise de tipar , dar sau dovedit a fi nimic ….pentru noi ci totul pentru ei , îmbuibați cu fel și fel de salarii și prime pe care nu le meritau , … așa cum spuneam după aceasta lunga perioada de timp care sa scurs din viața noastră ….. cine este vinovat , noi ca ne-am trezit in fata unor hoți de o abilitate nemaivăzută , căci au speriat o întreaga lume …..și ii votam in continuare ????? …. sau , sau cine , d-le Moise ….pe cine sa mai votam ….eu una m-a simt buimacă , sigur cei ce nu au mai ieșit la vot , au înțeles ca toți sant la fel , dar puteam sa lăsam PSD-ul la conducere in continuare?????am ieșit la vot și de aceasta data , și sigur am greșit iarăși …..sa nu mai iesim la vot ….?????voi ca Ziariști știți mai bine decât noi ……o dam in bara de fiecare data ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *