Skip to content
Politică

Moise Guran: Este absolut neghiob să spui în gura mare că tu o să scoți lumea din pușcării

Cotidianul

După ce două bancomate au fost aruncate în aer în mai puțin de o lună, după crima din Mediaș și cazul bătrânului tâlhărit într-un bloc din centrul Galațiului, contactat de PSNews, jurnalistul și economistul Moise Guran ne-a oferit un punct de vedere asupra situației create de Legea Recursului Compensatoriu, care pare să se agraveze pe zi ce trece.

Moise Guran consideră că nu doar Legea Recursului este de vină pentru ceea ce se întâmplă, ci și a atitudinii coaliției de guvernare, care arată o grijă prea mare față de infractorii periculoși din România:

”Nu este vorba doar despre ce au scos (parlamentarii PSD-ALDE – n.r.) din pușcării. Mai contează și discuțiile care s-au purtat, și presiunile care s-au făcut pentru amnistie. Ideea că pedepsele vor fi iertate într-un viitor apropiat a dat multora curaj. Este absolut neghiob să spui în gura mare că tu o să scoți lumea din pușcării, pentru că cei care nu sunt în pușcării vor comite infracțiuni cunoscând faptul că acestea vor fi iertate printr-o amnistie despre care politicienii tot vorbesc. A contat foarte mult și asta. De asemenea, a contat mult faptul că avem în fruntea țării noastre niște infractori prinși, condamnați și nepedepsiți. ” 

Situația este una cât se poate de serioasă din cauza multor criminali care umblă liber pe străzi și a cadrului politic care încurajează infractorii, care se gândesc că vor scăpa cu pedepse ușoare, este de părere jurnalistul:

Avem un trend în societate, pe care nu-l simțim imediat, dar cu vremea se întâmplă să se schimbe aerul general. Asociația VeDemJust atrage atenția că în libertate sunt 300 de criminali neprinși în momentul de față. Faceți un calcul și vedeți ce înseamnă 300 de criminali pentru o țară cu 40 de județe sau cu 3000 de comune. Este un asasin, nu un infractor, ci un asasin la 10 sate. Vă dați seama în ce hal de periculozitate am ajuns să trăim din cauza aberațiilor pe care le fac conducătorii noștri? Nu e vorba doar de recursul compensatoriu, ci și de aerul general din societatea noastră, care e pro-infracțional. Este o societate condusă de infractori.”

De asemenea, Moise Guran nu crede într-o intenție răzbunătoare a președintelui PSD cu intenția de a pedepsi societatea civilă pentru mesajele anti-guvernamentale din stradă și din spațiul public online, considerând, totuși, că măsurile luate vor avea un cost politic puternic pentru majoritatea politică actuală:

”O fi, habar n-am. Nu stau să îi fac psihanaliză lui Liviu Dragnea. Din punctul meu de vedere, Liviu Dragnea este un infractor simplu, nu un infractor complicat, complex. Eu cred că a vrut să scape, că săracul de el tot trage, e încolțit de câțiva ani și tot încearcă să evadeze. Că a ajuns să răstoarne societatea pentru evadarea aceasta a lui este o realitate, dar nu îl face neapărat un infractor cu o psihologie foarte complicată. Sociopat cred că este, dar psihopat nu știu dacă e. Nu sunt un expert în acest domeniu. Nu știu dacă vor ceda sau nu, dar cred că ei deja plătesc un cost politic foarte mare. Efectele faptelor lor se vor vedea la vot.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *