Skip to content
Politică

Moise Guran face lumină în privința referendumului pe justiție: Decizia nu depinde de Parlament

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că inițiază o noua consultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului, în contextul în care, pe 26 mai, românii sunt chemați să se pronunțe în legatură cu direcția în care își doresc să meargă reforma Justiției.

Șeful statului a avertizat totodată Guvernul să nu dea nicio ordonanță de urgență pe justiție până când nu afla voința poporului.

Președintele e obligat sa consulte Parlamentul înainte de convocarea unui referendum, iar aleșii sunt obligați să decidă, în cel mult 20 de zile de la solicitarea șefului statului, dacă sunt de acord, cu votul majorității celor prezenți.

Amintim că președintele Iohannis a anunțat, pe 28 martie, că va convoca referendum pe justiție pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Încă nu știm care va fi întrebarea ce va fi pusă în cadrul referendumului, aceasta urmând să fie stabilită dupa consultarea Parlamentului.

În acest context, jurnalistul Moise Guran a precizat pentru PSNews.ro referendumul se impune deoarece problema modificării Codului Penal divizează societatea.

Din punct de vedere legal președintele poate consulta națiunea prin referendum, în probleme de interes national. În acest moment, problema unor grațieri colective și a modificărilor Codului Penal ce ar face scăpați câțiva infractori sus-puși, este o problemă ce divizează societatea noastră, fiind inițiată de un partid care a câștigat alegerile cu o largă majoritate, dar le-a câștigat fără o dezbatere pe această temă.

Strict tehnic, decizia referendumului nu depinde de Parlament, dacă Președintele îl proclamă. Guvernul este obligat să-l organizeze. Apoi urmează o campanie, o dezbatere națională, în care putem intra cu toții.

Tot din punct de vedere tehnic, convocarea imediată a unui referendum nu împiedică emiterea pe hoțește a unor ordonanțe de urgență de grațiere sau de modificarea a Codului Penal de către Guvern. Dar o astfel de acțiune ar pune în evidență clar și fără echivoc reaua credință aflați la guvernare.

În fine, rezultatul referendumului, indiferent care ar fi acela, devine obligatoriu pentru Parlament. Orice lege care l-ar contrazice devine neconstituțională, căci potrivit Art. 2 din Constituție, Referendumul este o formă de exprimare a Suveranității”, a precizat jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *