Skip to content
Politică

Moise Guran lasă presa pentru a se alătura Alianței USR-PLUS. Controversele care i-au marcat cariera de jurnalist

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Jurnalistul Moise Guran a anunțat miercuri, la Europa FM, că a decis să renunțe definitiv la cariera de jurnalist român pentru a se alătura Alianței USR-PLUS.

Jurnalistul Moise Guran, realizatorul emisiunii România în Direct de la Europa FM, a anunțat decizia la postul de radio, unde explicat de ce iese din presă și intră în politică.

”Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate.

Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?

Alt exemplu: unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar, dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat.

Și totuși, eu azi, acum, vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară.

Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l dau în calitate de jurnalist și este o explicație pentru dumneavoastră, cei care mă urmăriți de atât amar de ani.

Nu știam și nici acum nu știu dacă a contat sau cât a contat că, din 2013, dar mai ales în  2017 și 2018, am ieșit în stradă și că am chemat și pe alții să facă la fel. Nici nu mai contează cu adevărat acum, important este doar rezultatul – chiar dacă fiecare dintre noi, cei ieșiți în stradă în acești ani am avut un rol micuț, micuț, pe ansamblu, noi ca societate, sute de mii sau poate chiar milioane de oameni, am devenit conștienți de valorile comune pe care le avem, de scopul și de agenda pe care o dorim pentru țara noastră.

V-am spus atunci că aceasta este o trezire într-o formă superioară a conștiinței noastre naționale și cred și acum că asta a salvat cu adevărat națiunea noastră de la un derapaj spre dictatură.

Ei bine, când am chemat lumea în stradă am știut că încalc deontologia meseriei de jurnalist dar am ales fără să clipesc această cale, considerând că momentele erau critice pentru societate. Alți jurnaliști au ales să nu facă asta și le-am respectat decizia, chiar dacă m-au usturat mațele când jurnalistul pe care îl respect cel mai mult mi-a spus, în direct la televizor, că dacă chem lumea în stradă nu mai sunt jurnalist, ci propagandist. N-am putut să-l contrazic.

Tot într-un conflict între etică și deontologie am fost și atunci când președintele Iohannis a refuzat dezbaterile în campania electorală, dar a invitat câțiva jurnaliști, printre care și eu, la o pseudo-dezbatere în care, de facto, noi am fost cu spatele la zid.

Am acceptat nu pentru că președintele făcea vreun serviciu democrației, ci pentru că riscurile pentru aceasta erau mult mai mari în cazul întăririi partidului care a făcut atât de mult rău țării noastre, în ultimul deceniu, nu numai în ultimii patru ani.

Să nu credeți că astfel de situații sunt rare în meseria noastră. Eu sunt în această breaslă de 26 de ani și cei care m-ați urmărit sunt sigur că v-ați dat seama cât de mult îmi place și câte satisfacții mi-a adus. Pentru că iubesc această meserie, eu n-am râs niciodată de regulile și de rigorile ei, așa că mi-am pus și eu, așa cum și mulți dintre dumneavoastră mi-ați pus problema de a face pasul spre politică.

Dar prima dată când am luat serios în calcul această decizie a fost după sperietura pe care am tras-o cu toții pe 10 august 2018. Mi-am pus atunci problema dacă nu cumva nu mai e suficient ce fac pentru societate ca jurnalist.

Să fim sinceri cu noi înșine, în acești ani răul s-a produs, democrația a fost salvată, dar instituțiile publice sunt praf, economia stă pe un butoi de pulbere, iar noi toți vom avea mult de reparat la țara noastră, pentru a putea spune că acea revoluție din mințile și din sufletele celor care am fost în stradă chiar a reușit, chiar a dus la reformarea României.

Așa că, da, intru în politică. Las totul în urmă, definitiv, căci nu există cale de întoarcere la meseria pe care am făcut-o până acum, pentru a merge acolo unde se iau decizii. Am comentat de pe margine suficient, am dezbătut idei, le-am susținut și am insistat pe ele până la obsesie uneori, am insistat să mă contraziceți și să gândiți critic, cu propria minte, ceea ce vă spun eu sau alții ca mine, acum cred că este nevoie și de mine și de tine acolo unde ideile devin realitate.

În final, vă rog să vă amintiți vorba pe care v-am spus-o acum trei ani, într-o dimineață de iarnă în care Liviu Dragnea venea la putere: ”Soarele răsare la fel și mâine, dar ce fel de zi va fi mâine depinde doar de noi””, a anunțat Moise Guran, în direct la Europa FM, potrivit Hotnews.

Guran se va alătura Alianței USR-PLUS, rolul său exact urmând să fie stabilit în perioada următoare, potrivit reprezentanților alianței.

Controversele

Figură publică foarte cunoscută pentru cei care urmăresc scena politică, Moise Guran a fost implicat de-a lungul carierei în mai multe episoade foarte controversate, relatează B1.

Teoria conspirației privind atentatele teroriste din 11 septembrie

Primul dintre acestea a avut loc în perioada în care Moise Guran lucra pentru Antena 1. Atunci, Moise Guran a vrut să acrediteze ideea că pe bancnota de 20 de dolari se află secretul atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Astfel, Guran a făcut în direct demonstrația că, împăturind bancnota de 20 de dolari, s-ar vedea fumul de la clădirea Pentagonului, dar și turnurile gemene din New York doborâte în urma atentatului terorist în 11 septembrie 2001.

Alerta de cutremur de 10 grade

După ce a oprit emisiunea sa economică, care i-a adus o reputație de analist extrem de fin, Moise Guran a lansat o aplicație de știri, dar și de alerte. Doar că, în martie 2017, aceasta a dat o eroare care a provocat panică în rândul populației.

„Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km. Păstraţi-va calmul şi mergeţi cu familia sub o grindă solidă!„, a fost mesajul primit de cei care își instalaseră aplicația.
Bineînțeles, alerta a fost una falsă, iar Moise Guran a ieșit public și a îndreptat toată vina spre hackerii care au spart aplicația, dar a arătat cu degetul și spre Rusia.

Fake news despre românii inactivi

În septembrie 2018, Moise Guran devenea din nou ținta criticilor după ce a distribuit pe pagina sa de Facebook un material al PRO TV, cu titlul „Românii care stau degeaba. Din ajutoare sociale și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua”.

Reportajul vorbea pe larg despre românii care refuză să muncească și trăiesc din ajutoare sociale și alocații și avansa o cifră de 4,3 milioane de persoane.

„În realitate, numărul beneficiarilor de ajutor social continuă să scadă cu aproximativ cinci mii de dosare lunar, ajungând în iulie 2018 (ultima pentru care sunt disponibile date) la 194 946 de beneficiari (persoane singure sau familii). Dintre beneficiari de VMG, 43% sunt persoane singure, adesea bolnave care iau VMG pentru asigurarea de sănătate, iar restul familii. În total, vorbim de 480 810 de persoane pentru care se acordă ajutor social. Dintre aceștia, 183 921 sunt copii, iar 42 710 sunt pensionari. 84% dintre beneficiarii de VMG locuiesc în mediul rural, iar 85% au cel mult 8 clase terminate. Cine credeți că-i angajează? AJOFM nu are cursuri de calificare decât pentru cei cu cel puțin 8 clase, condiție pe care o pun și o bună parte din angajatori”, explică deputatul independent Adrian Dohotaru, într-o postare pe Facebook.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *