Skip to content
Politică

Moise Guran, politicianul cu o super-armă de jurnalist: aplicația Biziday

Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalistul Moise Guran a devenit politician după ce s-a alăturat, miercuri, Alianței USR-PLUS, alegând astfel o vocație complet incompatibilă cu prima. A spus-o chiar el: ”Unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat”.

Problema apare, însă, atunci când jurnalistul face politică fără să renunțe la legitimația de presă, ba chiar se folosește de această calitate pentru a-și deghiza mesajul politic într-unul de ziarist, deci imparțial.

Moise Guran a recunoscut acum că, în 2018, a lucrat cu USR, deși singura calitate în care era cunoscut de publicul său era aceea de ziarist. „N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programele lor, cu USR. Ei au venit cu idei, eu am venit cu idei”, a mărturisit politicianul Guran din 2020 despre îndeletnicirile ziaristului Guran din 2018.

Instrumentul Biziday

Dat fiind acest antecedent, recunoscut chiar de el, când meseria de jurnalist s-a îmbinat periculos de mult cu cea de politician, rămâne întrebarea dacă o astfel de abatere deontologică nu s-ar putea repeta.

În calitate de om de presă, Moise Guran a dezvoltat o aplicație, ”Biziday – Știri verificate”, care, potrivit descrierii de pe Google Play, ”oferă notificări și alerte, personalizate (de un algoritm) în funcție de interesul fiecăruia dintre dumneavoastră”.

Aplicația a fost descărcată de peste 100.000 de utilizatori, astfel că știrile selectate de cei care controlează Biziday ajung la toți acești peste 100.000 de oameni, sub formă de news alert, și este de presupus că mulți le și citesc. Cum este de presupus, de altfel, că o parte importantă dintre acești utilizatori folosesc un singur agregator de știri – aplicația Biziday, practic singura lor sursă de informații.

Ziariștii știu că dacă aplicația lui Guran îți preia o știre, traficul online pe știrea respectivă explodează. Și asta transformă Biziday într-un instrument prin care se poate influența subtil opinia publică pe teme sensibile, favorizând o știre sau o sursă de știri în dauna altora.

Contactat de PSnews, Moise Guran a precizat că nu mai controlează Biziday din 2018. Întrebat ce garanții poate oferi că nu se va folosi de aplicație pentru a transmite mesaje politice, dat fiind că este încă acționar, iar Biziday este controlată de foștii lui colegi, Moise Guran a spus că ”aplicația nu a publicat nici măcar analizele mele de până acum”.

”Singura garanție pe care o pot oferi pe lângă cedarea pachetului de control este spiritul etic pe care eu cred că fiecare echipă pe care am construit-o l-a primit de la mine. De-a lungul timpului i-am format combativ pe acești oameni, i-am încurajat să mă contrazică, să evolueze și să-mi ia locul. Pe care l-am cedat, vă reamintesc, în 2018, nu ieri. Eu mai am doar 40% din societatea care administrează aplicația”, a adăugat Moise Guran pentru PSnews.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *