Skip to content
Politică

Moldova pe butoiul cu pulbere. Țăranii, foarte aproape de răscoală

riaclu.envisionbeta.net

Moldova stă pe un butoi cu pulbere. Țăranii sunt foarte aproape de o răscoală.

Sute de ţărani din judeţele Moldovei, care şi-au arendat terenurile agricole firmelor deţinute până anul trecut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, reclamă că nu şi-au mai primit drepturile cuvenite din anul agricol 2014 – 2015 şi cer rezilierea contractelor de arendă. Printre păgubiţi se află şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care are de primit arenda pentru doi ani de zile pentru o suprafaţă de 120 de hectare de teren, relatează Adevărul.

Peste 250 de sesizări s-au înregistrat în ultimele săptămâni la instanţele din Huşi, Vaslui şi Bârlad din partea arendaşilor care cer rezilierea contractelor încheiate cu SC Comcereal SA Vaslui, societate ce a aparţinut până în august 2015 omului de afaceri Adrian Porumboiu.

Aceasta este cea mai mare avalanşă de cereri de reziliere a contractelor cu societatea care deţinea în arendă cea mai mare suprafaţă agricolă din judeţ şi vine pe fondul nemulţumirii ţăranilor că nu şi-au primit sumele şi produsele cuvenite pentru suprafeţele arendate pe ultimii doi ani agricoli. Situaţia de la Vaslui se regăseşte însă şi alte judeţe ale Moldovei. Comcereal a exploatat în ultimii ani peste 40.000 de hectare de teren agricol, luat în arendă de la ţărani.

În ultimul an, proprietarii de terenuri şi-au exprimat nemulţumirile faţă de situaţia creată, afirmând că au fost păcăliţi, clauzele contractelor de arendă nefiind respectate, după ce Porumboiu şi-a vândut afacerile.

Revolta ţăranilor a atins momente tensionate în timpul verii, când în mai multe localităţi ţăranii au blocat utilajele care treierau grâul de pe suprafeţele lor. Conflictele au fost dezamorsate după ce reprezentanţii noilor prorprietari al SC Comcereal SA s-au deplasat în sate şi i-au asigurat pe proprietari că îşi vor primi drepturile cuvenite, inclusiv cele restante, invocând că situaţia a apărut pe fondul situaţiei financiare precare în care a ajuns societatea Comcereal.

Potrivit contractelor de arendă, ţăranii ar fi trebuit să primească 20% din recolta realizată sau contravaloarea produselor în bani. În ultimii doi ani nu au primit nici bani, nici produse, deşi terenurile le-au fost exploatate.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *