Moldova şi Georgia trag un semnal de alarmă pentru UE. Rezultatul alegerilor din Moldova scoate limitele influenţei UE

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile din Moldova şi Georgia de săptămâna aceasta se transformă într-o verificare a realităţii pentru Uniunea Europeană, care se află din ce în ce mai mult pe picior greşit în lupta sa pentru influenţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează POLITICO.

De ani de zile, UE este încrezătoare că agenda sa liberală şi democratică va îndepărta în cele din urmă Georgia şi Moldova de orbita Kremlinului şi le va apropia de Occident – o încredere consolidată de sondajele care sugerează că ambele ţări au mari majorităţi populare în favoarea aderării la UE.

Alegerile din această săptămână sugerează însă că viziunea optimistă asupra UE este din ce în ce mai incertă. Moldova a votat duminică pentru aderarea la UE cu o marjă foarte mică – 50,4% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea aderării – iar partidul populist Visul Georgian, care se aşteaptă să câştige sâmbătă, este pregătit să urmeze un program iliberal care va face imposibilă aderarea la UE.

Pentru UE, determinarea adversarului său de la Moscova este descurajantă.

Este evident că Kremlinul – în ciuda implicării sale grave în Ucraina – este încă dispus să investească bani grei în cumpărarea de voturi şi în campanii de dezinformare pentru a-şi reafirma amprenta asupra fostelor teritorii sovietice. Atât în Moldova, cât şi în Georgia, Moscova avansează cu o propagandă potrivit căreia ţările care urmăresc un program pro-UE sau pro-NATO se joacă cu focul, recomandând neutralitatea ca antidot al conflictelor.

LIMITELE INFLUENŢEI UE

Îngrozită de rezultat, preşedinta pro-UE a Moldovei, Maia Sandu, s-a plâns de „atacul fără precedent al Rusiei asupra libertăţii şi democraţiei ţării” sale. În timp ce sondajele recente sugerau că o majoritate de aproximativ 60 % era în favoarea aderării la blocul comunitar, în mare parte a nopţii părea că tabăra anti-UE va câştiga, scrie POLITICO.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să sublinieze că rezultatul strâns a fost rezultatul unor trucuri murdare ale Rusiei şi a insistat că Bruxelles-ul va continua demersurile pentru aderarea Moldovei la blocul comunitar. „În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, puternică şi că doreşte un viitor european”, a declarat ea.

Cu toate acestea, rezultatul din Moldova scoate la iveală limitele influenţei UE exact în momentul în care Putin se prezintă ca parte a unei alianţe antioccidentale mai largi, arată POLITICO.

Marţi, Putin îi va găzdui pe preşedintele chinez Xi Jinping, pe prim-ministrul indian Narendra Modi, pe Masoud Pezeshkian, preşedintele din Iran, şi pe Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele din Turcia, precum şi pe alţi peste 15 şefi de stat, pentru discuţii în oraşul rus Kazan. Moscova a făcut presiuni pentru admiterea unui mic număr de noi ţări în formatul BRICS, conceput pentru a uni economiile în curs de dezvoltare în vederea contestării intereselor euro-americane, şi doreşte să-l folosească pentru a contesta dolarul american.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: