Skip to content
Politică

Moldovenii au intrat în atenția BERD care vrea să le ofere sprijin în sectorul bancar, energetic și cel de infrastructură

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este interesată în dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu R. Moldova, a declarat la Londra Suma Chakrabarti, preşedintele BERD, în cadrul unei întrevederi de lucru cu viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, care în perioada 10-12 mai participă la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, preşedintele BERD a menţionat că instituţia urmăreşte evoluţia evenimentelor din Republica Moldova după învestirea noului Guvern şi a salutat eforturile autorităţilor centrale îndreptate spre implementarea unor reforme eficiente în toate domeniile social-economice.

Preşedintele BERD a specificat că acţiunile autorităţilor de la Chişinău dau primele semnale pozitive de stabilizare şi în aceste condiţii Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este cointeresat într-un dialog constructiv de lungă durată pe toate dimensiunile, inclusiv sectoarele bancar, energetic, drumuri, infrastructură, etc. Ultima iniţiativa fiind gestionarea fondurilor europene pentru implementarea DCFTA şi susţinerea financiară a sectorul privat. Octavian Calmâc a vorbit despre politicile promovate de Guvernu în direcţia depăşirii situaţiei social-economice din ţară, precum şi despre strategiile de perspectivă, care urmează a fi implementate. În context, Octavian Calmâc a menţionat că Guvernul a reuşit să implementeze un set întreg de proiecte sociale, care, într-un final, au permis micşorarea tarifelor pentru consumatorii finali la energia electrică, gaze naturale, au fost indexate pensiile etc. De la începutul activităţii sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanţat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituţiile financiare (11%), industrie, comerţ şi agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%), informează adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *