Skip to content
București Locale

Moment aniversar! Institutul Clinic Fundeni împlinește 60 de ani

Mapio.net

În luna octombrie 1959, a fost semnat ordinul pentru înființatare celei mai mari unități medicale din România.

Institutul Clinic Fundeni din București, cea mai mare unitate medicală  din România, aniversează 60 de existență. Unitatea de la marginea Bugureștiului și-a câștigat în timp un renume aparte în medicina românească. Așa se face că prima pagină a ziarelor a titrat titluri precum: “O nouă premieră pentru “uzina de transplanturi” de la Fundeni“,  “Primul transplant de rinichi între gemeni realizat în premieră în România”, “Primul transplant de ficat a fost realizat cu succes”,  “1.000 de transplanturi medulare realizate în Institutul Clinic Fundeni” sau “Eugeniu Proca:primul transplant din România”, scrie money.ro.

Dar cu siguranță, titlul cu cea mai mare rezonanță a fost semnat de către Ministrul Sănătății și Prevederilor Sociale, prof.dr. Voinea Marinescu:” Ordin nr.873 – 9 octombrie 1959”. Acest ordin de ministru prevedea mutarea unor baze clinice de învățământ ale Institutului de Medicină și Farmacie București în Spitalul Clinic Fundeni, și astfel, punerea pietrei de temelie a ceea ce putem numi astăzi cea mai mare unitate medicală din România și unul dintre cele mai mari centre de servicii performante de sănătate din Europa. Într-o singură titulatură: Institutul Clinic Fundeni din București, România.

Pentru parcursul spectaculos, din punct de vedere al cercetării științifice medicale, al performanțelor și al educării profesionale, dar mai presus de toate al sutelor de mii de vieți salvate în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, meritorii sunt contribuțiile aduse de către mari personalități ale medicinei românești care, timp de 6 decenii și-au dedicat întreaga viață profesiei, pentru a transforma medicina în viață.

Prof.dr. Voinea Marinescu, Prof.dr. Ioan Pop D. Popa, Prof.dr. George Litarczek, Prof.dr. Costin Carp, Prof.dr. Dan Setlacec sau Prof.dr. Eugeniu Proca sunt doar câteva dintre numele ce vor rezona etern în istoria Institutului Clinic Fundeni din București, precum și a medicinei și cercetării științifice medicale românești și internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *