Skip to content
Puterea Știrilor Video

Moment de sinceritate în Ministerul Educației: ”Asistăm la un regres în ceea ce privește calitatea actului educațional”. Care sunt cauzele

Inquam Photos / George Calin

Invitat la ”Puterea Știrilor”, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixadru (PSD), a recunoscut că, în acest moment, ”asistăm la un regres în ceea ce privește actul educațional” din România. Secretarul de stat identifică trei factori care au condus, în opinia sa, la acest regres: dezinteresul elevilor, lipsa de motivație a cadrelor didactice și pandemia.

”Asistăm la un regres în ceea ce privește calitatea actului educațional și nu pun acest lucru numai pe seama elevilor care nu mai prezintă, în multe cazuri, interes pentru a se pregăti. Trebuie să recunoaștem că sunt foarte ușor de manipulat, de influențat de ceea ce văd în spațiul public, de ceea ce văd pe internet, în mass-media.

De asemenea, cadrele didactice nu mai au o motivație suficientă care să-i determine să se implice și să lucreze cu copiii așa cum ar trebui să se întâmple. Pun și pe seama societății, pentru că profesia de cadru didactic este un pic stigmatizată și suntem cam la coada clasamentului în zona socio-profesională.

Și, bineînțeles, ceea ce am trăit în ultima perioadă, pandemia, care nu a făcut altceva decât să ne tragă un pic în jos, pentru că au fost școli în care activitatea s-a desfășurat corespunzător, dar am asistat și la foarte multe situații, în special în mediul rural, unde din punctul meu de vedere nu s-ar fi impus închiderea unităților de învățământ, numărul copiilor fiind mai mic ar fi putut să respecte regulile de distanțare și ar fi putut să vină la școală. Rămânând acasă, poate nu au avut infrastructura necesară pentru cursurile online sau poate nici părinții nu au fost foarte interesați ca ei să urmeze cursurile.

Dar ne propunem ca pe viitor să recuperăm acest decalaj și să desfășurăm un act educațional de calitate, comparabil cu ce se întâmplă în alte state”, a spus Florian Lixandru la ”Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *