Skip to content
Puterea Știrilor Video

Moment inedit la parada de Ziua Națională a României, remarcat de analistul militar Ion Petrescu: „E o premieră. Nu s-a mai întâmplat acest lucru!”

PS News

Un element inedit la parada națională a fost prezența actualului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, lângă președintele României la primirea raportului de la Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, susține colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar. Invitat în studioul Puterea Știrilor, analistul militar a precizat că acest lucru este o premieră dat fiind faptul că în toți anii, până în prezent, doar președintele primea raportul de la cel care conducea Statul Major sau de la cel care conducea parada militară.

Ion Petrescu a remarcat și prezența în număr mare a românilor la parada națională, în ciuda condițiilor meteo dificile. „Faptul că aproape 30.000 de cetățeni, cu copii, soții, prieteni, au fost prezenți la această paradă, arată interesul românilor pentru respectul necesar Zilei Naționale a României”, spune colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar.

„Am urmărit în întregime parada națională. Un prim element inedit la parada națională a fost prezența actualului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, lângă președintele României la primirea raportului de la Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Până acum, în toți anii anteriori, doar președintele primea raportul de la cel care conducea Statul Major sau de la cel care conducea parada militară. De data aceasta se vede că ministrul recent numit în funcție la Ministerul Apărării Naționale își ia rolul în serios și vrea să fie lângă președinte în momentele esențiale. Din perspectiva mea, acest lucru este de bun augur.

În al doilea rând, atât oficialii, cât și populația, au avut de înfruntat o ploaie. Faptul că aproape 30.000 de cetățeni, cu copii, soții, prieteni, au fost prezenți la această paradă, arată interesul românilor pentru respectul necesar Zilei Naționale a României. În definitiv, noi în 2022 să nu uităm că pe 1 decembrie 1918 au intrat în București, pe cai, Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul francez Henri Berthelot, au fost aclamați de populație și în urma lor au intrat trupele române și trupe franceze și britanice. De la 1918 avem tradiția la paradă să fie invitați și militari străini care ne sunt prieteni, aliați, ne acordă onoruri, dar și noi le acordăm respectul cuvenit”, a declarat colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, la Puterea Știrilor.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, au defilat joi, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf din Capitală. La parada militară au defilat şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Și celebrele sisteme HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române au fost prezentate în premieră. De asemenea, în detașamentul de defilare s-au regăsit și blindatele Piranha V. Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, s-au executat douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Salvele sunt executate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *