Skip to content
Internațional

Moment istoric: Drapelul Macedoniei de Nord, al 30-lea stat membru al NATO, a fost înălțat la sediul Alianței Nord-Atlantice

Featured Video Play Icon Caleaeuropeana.ro

Drapelul Macedoniei de Nord, al 30-lea stat membru al NATO, a fost înălțat luni la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles și va arbora de acum alături de celelalte 29 de drapeluri ale statelor aliate și de cel al NATO.

Ceremonia de ridicare a drapelului a avut loc pe esplanada din fața sediului Alianței, în prezența secretarului general al NATO. De asemenea, steagul Macedoniei de Nord a fost ridicat simultan la Comandamentului Aliat pentru Operațiuni din Mons (Belgia) și la Comandamentul Aliat pentru Transformare din Norfolk (SUA).

Moment istoric. 30 de steaguri sunt arborate în fața sediului NATO, iar noi urăm bun venit Macedoniei de Nord în calitate de cel mai nou membru al nostru”, a scris Stoltenberg, pe Twitter.

Accession Ceremony of North Macedonia

Join us LIVE: Ceremony marking the accession to NATO of the Republic of North Macedonia#NorthMacedonia #WeAreNATO

Publicată de NATO pe Luni, 30 martie 2020

De altfel, înaltul oficial aliat a scris și un editorial publicat pe site-ul NATO.

”Macedonia de Nord este acum parte a familiei NATO, o familie formată din treizeci de națiuni și aproape un miliard de oameni. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent de provocările cu care ne confruntăm, suntem cu toții mai puternici și mai în siguranță”, a scris Stoltenberg.

Drapelul Republicii Macedonia de Nord este arborat, începând de astăzi, alături de cele ale celorlalţi 29 Aliaţi transatlantici. (…) Astăzi, trebuie să rămânem fideli valorilor care alimentează solidaritatea, rezilienţa şi extinderea Alianţei noastre. Trebuie, de asemenea, să întreţinem energia dovedită de Macedonia de Nord, energie pe care am manifestat-o cu toţii în procesele de aderare. Aceasta este certitudinea noastră într-un timp al incertitudinii”, a scris și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, într-un editorial.

Procesul de aderare al Macedoniei de Nord la NATO s-a încheiat recent după ce Parlamentul de la Madrid a ratificat la 17 martie protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la Alianța Nord-Atlantică. Spania era cea din urmă țară aliată care mai trebuia să ratifice acest document, după ce Parlamentul de la Skopje a ratificat protocolul la 11 februarie.

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimul an și jumătate au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie 2018, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena, iar Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a devenit Republica Macedonia de Nord.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace, 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

Macedonia de Nord s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului, scrie caleaeuropeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *