Skip to content
Politică

Moment istoric pentru România! Preotul Vasile Ioan, despre Catedralei Mântuirii Neamului: E aspirația neamului românesc EXCLUSIV

Antena 1

Catedrala Mântuirii Neamului se va sfinți duminică, 25 noiembrie, iar slujba va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, alături de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și de membrii Sfântului Sinod. La eveniment va participa și  președintele Klaus Iohannis. Sunt așteptați aproximativ 30.000 de pelerini. Nefiind în totalitate amenajat interiorul Catedralei, la slujba de sfințire vor putea asista aproximativ 2.500 de persoane.

Evenimentele care marchează sfinţirea Catedralei Naţionale vor debuta vineri, odată cu sosirea la Bucureşti a Sanctităţii Sale Bartolomeu al Greciei, la ora 12.45 și se vor încheia duminică seara. Patriarhul Ecumenic, însoţit şi de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt preasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, va aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00, anunţă Biroul Patriarhiei Române.

Detalii despre prgram aici: Catedrala Mântuirii Neamului va fi SFINȚITĂ. Evenimentul durează trei zile. Restricții în Capitală

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu părintele Vasile Ioan pentru a afla care este însemnătatea acestui lăcaș de cult, care este, de altfel, printre cele mai mari de acest fel din Europa.

Redăm mai jos declarația integraală a părintelui:

Catedrala reprezintă aspirația neamului românesc către Dumnezeu. De când ne-am născut ca popor, din totdeauna , am avut o aspirație către Dumnezeu. Dacii credeau în nemurire, mai târziu când au venit romanii, aceștia au adus proaspăta credință creștină și ne-am născut creștini, ca națiune. Apoi l-am slujit pe Dumnezeu cu smerenie, cu pioșenie, și două mii de ani i-am arătat Domnului recunoștință pentru toate darurile pe care ni le-a oferit. Iar acum, la 100 de ani de când suntem uniți, îi mulțumim lui Dumnezeu construind această catedrală închinată eroilor neamului, a celor care au făurit unirea și a celor care au murit în temnițele comuniste. Deci este un spațiu sacru în care îl preamărim pe Dumnezeu, dar în care ne arătăm și recunoștința față de cei care au făcut un sacrificiu concret pentru această națiune și anume viața lor. Cred că disponibilitatea la sacrificiu astăzi este foarte mică și uneori suntem atât de răi încât nu-i lăsăm pe alții să se curețe prin actul sfânt al credințe și încercând să aruncăm cu noroi îm credința curată a sufletului multor oameni, încercăm să minimizăm sau să ducem în zona de derizoriu niște idealuri sfinte, credința curată, sentimente pure. Este ca și cum te-ai îndrăgostit și cineva își bate joc de faptul că tu te-ai îndrăgostit. Este foarte neplăcut. Cel care nu iubește măcar ar trebui să-l lase pe cel care iubește să o facă în pace și în liniște”, a spus preotul Bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o Zi.

În încheiere, preotul a ținut să precizeze că „dacă în țările occidentale catedralele reprezentative Leon, Notre Dame, Westminster, toate s-au construit în secolele XIV – XV, iată, cu așa de mare întârziere și noi românii avem acum onoarea să avem catedrala noastră națională. Cred că ar trebui să ne bucurăm de asta chiar dacă a venit așa de târziu, dar faptul că un om a reușit să facă lucrul acesta, ar trebui mai degrabă să-i adresăm mulțumiri că și-a jertfit efectiv totul ca să construiască această catedrală și va rămâne, sunt convins, în istorie tot efortul acesta al miilor de muncitori, al zecilor de mii de oameni, al zecilor de mii de credincioși care vr veni acolo. Este un moment de bucurie pentru creștinii ortodcși, poate la fel de mare cu bucuruia pe care au trăit-o românii la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Acea stare de bine se multiplică pe 25 noiembrie la sfințirea Catedralei Mânuirii Neamului. Dacă luăm cele două mulțimi de oameni, cei 100.000 de oameni de la Alba Iulia din 1918 și cei 50.000 de oameni care vor fi duminică, pe acești oameni îi animă niște sentimente de dragoste de țară și de credință în Dumnezeu. Acestea sunt împreună în biserică”, a încheiat preotul Vasile Ioan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *