Skip to content
Politică

Monarhia are adepţi şi în rândul social-democraţilor. Un deputat PSD explică cum ar putea reveni regele Mihai pe tronul României

Un deputat PSD se declară în favoarea revenirii Romaniei la monarhie. Potrivit acestuia, monarhia ar da Romaniei o sansa sa isi recapete demnitatea, sa aiba institutii moderne si eficiente, sa atinga prosperitatea, pentru ca Romania are nevoie de „lobby statal”, iar monarhia „il are in sangele ei”.

Absolvent al Facultatii de Drept, avand trei mastere, unul in drept, al doilea in economie si al treilea in administratie publica, deputatul PSD Ninel Peia sustine de mai multi ani revenirea Romaniei la monarhie, inclusiv prin declaratii in Parlament.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta isi argumenteaza punctul de vedere si explica modul in care regele Mihai ar putea reveni in fruntea tarii.

„Se poate face numai intr-un singur fel: un referendum prin care tara sa se pronunte pentru republica sau monarhie constitutionala. In baza referendumului, Parlamentul se va transforma in Adunare Constituanta, pentru ca daca nu se transforma, noi nu putem incalca Constitutia care prevede ca este nemodificabil prin niciun referendum acel articol despre forma de guvernamant, numai Adunarea Constituanta poate sa decida forma de guvernamant si sa o supuna apoi plebiscitului.

Sunt multe de spus”, a declarat deputatul PSD Ninel Peia.

Potrivit acestuia, având în vedere gradul de favorabilitate al monarhiei în România, dar şi o eventuală prezenţă la un referendum privind forma de guvernământ pot duce la o revenire a monarhiei în România.

„Am studiat toate sondajele care s-au facut pana acum. Undeva in primavara anului 2014, 35% din populatie ar fi votat pentru monarhie. Dupa alegerile prezidentiale din 2014 a scazut undeva la 25%. Eu cred ca cei 25-35% in cazul unui referendum vor veni la vot in corpore, prezenta la vot nu va fi mai mare de cincizeci si ceva la suta, si atunci sunt sanse mari sa revenim la monarhie.

Dar, in cazul unui referendum, bineinteles ca va exista si o campanie din partea celor care sustin revenirea la monarhia constitutionala si din partea celor care vor republica semiprezidentiala. Si oamenii vor cantari lucrurile si vor vedea ca e mult mai bine cu o monarhie constitutionala, avand in vedere si exemplele care sunt in Uniunea Europeana.

Întrebat cu văd colegii săi de partid opţiunile sale privind monarhia, Ninel Peia a precizat că mulţi dintre aceştia îl susţin.

„Veti fi suprinsa, nimeni nu mi-a spus o vorba sa ma critice, din contra, multi au spus ca ma sustin. Si daca studiati, o sa vedeti ca multi social-democrati au spus asta, chiar in declaratii in Parlament, cum este doamna Neviser Zaharcu, deputat de Tulcea” , a mai precizat deputatul PSD.

De-a lungul timpului, foştii preşedinţi ai PNL Călin Popescu Tăriceanu sau Crin Antonescu şi-au manifestat preferinţele monarhiste şi au elogiat rolul Casei Regale.

1 comentariu la “Monarhia are adepţi şi în rândul social-democraţilor. Un deputat PSD explică cum ar putea reveni regele Mihai pe tronul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *