Skip to content
Politică

Monica Macovei anunță apocalipsa. Implicații grave ale motivării CCR

www.nineoclock.ro

Europarlamentarul ECR Monica Macovei anunță apocalipsa, scoțând în evidență implicații grave ale motivării deciziei Curții Constituționale a României (CCR) legate de conflictul juridic de natură constituțională dintre DNA și Guvernul României.

Potrivit eurodeputatului, „ar fi grav dacă decizia CCR privind existența unui conflict între Guvern și Ministerul Public va duce la închiderea anchetei declinate de DNA la Parchetul general în legătură cu OUG 13/2017. Așa cum ar fi grav dacă decizia CCR va statua o super-imunitate pentru miniștri”.

„Un abuz ar fi și dacă ministrul Justiției ar face o analiză de dosare, pentru că acest fapt contravine Constituției și legii. Mai rămâne să ne întoarcem pe vremea în care dosarele erau decise la PSD”, continuă Macovei, într-un comunicat trimis luni PSnews.ro.

Din punctul de vedere al fostului ministru de Justișție, „motivarea deciziei CCR aduce o premieră: o analiză diretă și concretă pe un act de anchetă al procurorilor”.

„Este competentă CCR să facă acest lucru? Un judecător al Curții, doamna Livia Stanciu, care a avut o opinie separată motivată, ne spune că CCR și-a depășit competențele și că CCR «nu se poate substitui nici judecătorului de cameră preliminară (în a cărui competența intră verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală) și nici instanței de judecată»”, continuă Macovei.

Monica Macovei se declară revoltată, susținând că „este anormal ca miniștrii să nu fie trași la răspundere dacă au adoptat un act legislativ cu încălcarea legii”.

„Miniștrii nu pot primi o super-imunitate, ci trebuie să răspundă penal dacă au adoptat legi, ordonanțe sau hotărâri de guvern cu încălcarea legii penale, dacă au comis un fals atunci când le-au adoptat, dacă, de exemplu, au sustras documente sau au primit mită. Sunt fapte ilegale care trebuie anchetate chiar dacă au fost făcute în contextul adoptării unui act normativ. De ce ar primi miniștrii o super-imunitate?  Pentru că nici sustragerea de documente, nici distrugerea lor, nici faptele de corupție comise cu ocazia adoptării unui act normativ nu înseamnă «oportunitatea» adoptării acestuia.

Sunt juriști care atrag atenția în legătură cu pericolul pe care îl deschide motivarea deciziei CCR, odată cu pronunțarea Curții pe actele de urmărire penală: ca orice inculpat să ceară Curții să se pronunțe asupra rechizitoriului. Este acesta rolul CCR? Nu, asta este clar. Și nici nu este sănătos pentru democrație ca o Curte Constituțională să își extindă competențele și să dubleze una dintre puterile statului, și anume puterea judecătorească.

Un articol din legea de funcționare a CCR, 47/1992, spune că, în exercitarea atribuțiilor care îi revin, CCR este singura în drept să hotărască asupra competenței sale și că aceasta nu poate fi contestată de nicio autoritate publică. Ar fi însă un abuz ca cineva din Curtea Constituțională să folosească acest articol pentru a-și depăși competențele și a anihila atribuțiile puterii judecătorești”, încheie Monica Macovei.

5 comentarii la “Monica Macovei anunță apocalipsa. Implicații grave ale motivării CCR

  1. ticalosia la nivel absolut! cand am spus ca Solutia insanatosirii romaniei incepe cu disparitia din viata publica a lui basescu, macovei & Co. n’am gresit! niste ticalosi care s-au ghidat dupa cel mai nenoricit principiu Machiavellian „de ce sa fie bine, daca poa’ sa fie rau”!

  2. Ce spune Curtea Constitutionala pe intelesul tuturor :
    « Este dreptul constitutional al Guvernului de a da la miezul noptii o Ordonanta de Urgenta, care sa fie publicata in Monitorul Oficial la ora 2 noaptea, prin care Sebi Ghita este gratiat de toate acuzatiile si in toate dosarele in care este urmarit. Iar daca a doua zi cineva depune la parchet o plangere in care ataseaza dovezile ca fiecare membru al guvernului a primit in cont cate 5 milioane de euro de la Ghita pentru a se da aceasta Ordonanta, parchetul trebuie sa claseze plangerea penala. Altfel s-ar incalca separatia puterilor in stat ! « »
    Bravos ! In sfarsit putem vedea si cum arata o Curte Constitutionala a mafiei ! Orice este posibil doar in Romania ! Rusine….

    1. Nu conteaza la ce ora a fost data,o spun profesori universitari de drept costitutional,iar ce cele 5 mil de euro nu pot sa spun decit ca gindesti ca unul de la spitalul Socola din Iasi … ce sa-i faci asa sunteti voi basisti si macovisti imputiti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *