Skip to content
Politică

Monica Macovei îl ia de guler pe Tudorel Toader în legătură cu numirea noului procuror-șef al DNA

baricada.ro

Europarlamentarul Monica Macovei – fost ministru al Justiției – îl ia de guler pe actualul deținător al portofoliului, Tudorel Toader, în legătură cu numirea noului procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Într-un comunicat trimis marți PSnews.ro, Macovei susține că procedura ar avea drept scop preluarea „controlului total” asupra anchetelor penale.

«Concursul» prin care Tudorel Toader vrea să propună un nou procuror-șef DNA arată adevăratele intenții: controlul total asupra anchetelor penale. Acest lucru trebuie schimbat!” tună Macovei.

Mai precis: Monica Macovei susține că interviul nu ar trebui să fie susținut doar cu ministrul Justiției, eurodeputatul făcând apel la președintele Klaus Iohannis să ia atitudine.

Este inacceptabil ca interviul candidaților pentru șefia DNA să se desfășoare doar cu ministrul Justiției „sprijinit de secretarii de stat”, care au “un rol consultativ”. De ce la interviu nu participă și Procurorul general? De ce la interviu nu participă și un psiholog, care poate da informații esențiale despre caracterul, onestitatea și integritatea unei persoane? Și cine evalueză capacitățile de management, comunicare, de reacție rapidă și muncă sub presiune? Doar nu doctorul în drept Toader care îi slujește pe condamnații și anchetații din coaliția de guvernare.

Apoi, secretarii de stat pot adresa întrebări procurorului participant la selecție, „direct sau prin intermediul ministrului justiției”. Adică, dacă ministrului Justiției nu îi place o întrebare pusă de un secretar de stat, o poate cenzura? Ce rost are precizarea că secretarii de stat pot întreba „direct sau prin intermediul ministrului”?

Criteriile publicate de Minister mai arată că selectarea procurorilor „are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului justiției”. Urmărește Tudorel Toader să pună o marionetă la șefia DNA care să asculte ordinele de la sediile de partid? 

Un ministru al Justiției responsabil și de bună-credință, care susține lupta anticorupție, nu poate propune la conducerea DNA decât un procuror din interior, care știe ce înseamnă anchete imparțiale, care a dovedit că poate rezista atacurilor politice și nu se lasă intimidat. Un procuror care are deja experiență în anchetarea faptelor de corupție la nivel înalt, pentru că nu mai suntem la sfârșitul lui 2004, când marea corupție nu era anchetată. Un procuror care a dovedit independență față de factorul politic.

Acestea trebuie să fie principalele calități ale unui procuror-șef al DNA. Și, cu siguranță, în DNA sunt mulți procurori competenți. 

Toți aceștia ar trebui să se înscrie la concurs, să dea peste cap orice aranjament pe care Tudorel Toader l-ar gândi cu prietenii lui politici.

Președintele Iohannis, care, potrivit legii în vigoare, poate refuza propunerea, ar trebui, la rândul lui, să numească numai un procuror puternic, hotărât să ancheteze politicieni, detaliază Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *