Monica Macovei, trimisă în judecată. Cum s-a încercat mușamalizarea cazului

MACOVEI
Sursa foto: Facebook

Monica Macovei, fost ministru al justiției în epoca Băsescu, a fost trimisă în judecată de procurori după ce, în urmă cu un an, a lovit cu mașina un motociclist. Monica Macovei, cea care se considera mare apărătoare a statului de drept, nu și-a recunoscut vina, deși toate probele o indică drept vinovată.

Monica Macovei a pierdut controlul mașinii, pe 8 octombrie 2022, a intrat pe contrasens și a lovit un motociclist care circula regulamentar. În urma accidentului, persoana vătămată a avut nevoie de 110-120 de zile de îngrijiri medicale.

Prima ei reacție a fost să nege că ar fi vinovată de acest incident și a dat vina pe motociclist, spunând că acesta ar fi intrat pe contrasens și ar fi lovit-o.

„Conducând de la 2 Mai spre Mangalia, pe banda mea şi nu pe contrasens, un motociclist a intrat din plin in aripa stângă a maşinii, moment in care airbags s-au declanşat, cauciucul din stânga faţă s-a spart”, scria Macovei pe rețelele de socializare.

Filmul accidentului

A urmat imediat o tentativă de a mușamaliza cazul. Mai multe probe au rămas pe marginea drumului, iar polițiștii nu s-au arătat interesați să grăbească ancheta. Jurnaliștii au găsit, la două săptămâni de la producerea accidentului, mai multe probe care au rămas neridicate de polițiștii din Constanța, pentru că un dosar fără suficiente probe are șanse mici în instanță.

Abia după câteva zile de la accident, polițiștii au anunțat că fostul ministru nu a adaptat viteza la condițiile de mers, a intrat pe contrasens și a lovit motociclistul care circula regulamentar. După mai bine de o lună de la accident, Macovei nici măcar nu fusese audiată la Poliția Constanța.

Macovei a încercat să dea vina pe un cauciuc spart, dar fotografiile de la locul accidentului arată clar urmele roților pe contrasens, unde a fost lovit motociclistul.

În ianuarie 2023, adică după 4 luni de la producerea accidentului, Macovei a primit calitatea de suspect în dosarul anchetat de procurori. Procurorii au avut nevoie de 4 luni ca să înțeleagă cine era suspectul în acest caz, deși victima a stat la terapie intensivă o lună și jumătate.

După alte 7 luni, în august 2023, Macovei devine inculpată, fiind pusă sub acuzare pentru vătămare corporală din culpă. Timp de 11 luni, ancheta polițiștilor și procurorilor a bătut pasul pe loc într-un incident simplu.

După 11 luni în care a negat că ar fi vinovată, Monica Macovei a cerut, în septembrie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției. Adică Macovei își schimba complet soarta în acest dosar și recunoștea că a greșit. Câteva săptămâni mai târziu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a decis să o trimită în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Pentru o astfel de faptă, aceasta riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare sau amendă, arată Codul Penal. În cazul în care judecătorii o vor condamna, aceasta riscă să-i plătească și daune morale motociclistului accidentat.

De la regimul Ceaușescu la regimul Băsescu

Monica Macovei este considerată o mare apărătoare a justiției din România, dar justiția nu mai funcționează și când aceasta are o problemă. De 1 an de zile evită să-și recunoască vina în acest accident și încearcă să dea vina pe motociclist, deși polițiștii au declarat că fosta ministră a fost de vină.

Macovei, fost procuror al regimului Ceaușescu, a fost ministru al justiției în perioada 2004-2007 și ulterior a continuat să fie în partidul lui Traian Băsescu. Macovei a stat la masă cu Elena Udrea, condamnată la închisoare, cu Traian Băsescu, condamnat pentru colaborare cu Securitatea, și cu mulți alți politicieni certați cu legea. După alegerile prezidențiale din 2014, când a candidat fără succes, Macovei a dispărut de pe scena politică din România. În perioada 2009-2019 aceasta a avut două mandate de europarlamentar, primul obținut pe lista PDL în 2009.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: