“Mama DNA” Monica Macovei a mințit o țară întreagă în momentul în care a afirmat că nu a avut nicio vină în accidentul comis anul trecut în urmă căruia a băgat în spital un motociclist, și că de vină ar fi fost de fapt motociclistul. Dovadă minciunii: cererea de încheiere a unui acord de recunoaștere a vinovăției formulată de Macovei, informează luju.ro.
Fosta ministresă a Justiției, om de bază în mișcarea Soros în România, a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul Curțîi de Apel Constanța pentru vătămare corporală din culpă. Solicitarea lui Macovei vine la aproximativ trei săptămâni după ce PCA Constanța a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa, conferindu-i calitatea de inculpat.
Evident, decizia Monicăi Macovei de a face acord de recunoaștere a vinovăției a fost determinată de probele care practic nu îi dau nicio șansă, și care dovedesc vinovăția acesteia în comiterea accidentului în urmă căruia a băgat în spital un motociclist. De altfel, potrivit art. 480 alin. (2): “Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului”.
Pe de altă parte, acordul de recunoaștere a vinovăției devoalează că Monica Macovei a mințit imediat după producerea accidentului. Pe pagină sa de Facebook, în 8 octombrie 2022 (vezi facsimil), fosta ministresă susținea că nu se află pe contrasens și că de fapt motociclistul ar fi intrat în mașînă sa:
“Mulțumesc tuturor celor care v-ați gândit la mine. Astăzi am fost parte a unui accident rutier. Încep să îmi revin din starea de șoc. Conducând de la 2 Mai spre Mangalia, pe bandă mea și nu pe contrasens, un motociclist a intrat din plin în aripa stânga a mașinii, moment în care airbags s-au declanșat, cauciucul din stânga față s-a spart. Nu am pierdut controlul mașinii nici o secundă. Urmare a spargerii cauciucului din partea stânga față, mașînă a mers încet spre stânga, oprindu-se într-un scuar mic, cu vegetație. Sper că motociclistul să își revină, de câteva ore încerc să obțîn informații despre starea lui”.
<
Iată însă că la un an distanță, prin cererea de încheiere a unui acord de recunoaștere a vinovăției, Macovei admite practic faptul că ce a scris pe Facebook era o dezinformare, și că în realitate din cauza sa un om a ajuns în spital, fiind la un pas de moarte, stând peste trei luni în spital și rămânând cu sechele pentru tot restul vieții sale, cel puțîn psihice, dacă nu și fizice. Căci dacă Macovei nu ar fi avut nicio vină pentru accident, de ce să ceară acord de recunoaștere?
Surse avizate au dezvăluit pentru Lumea Justiției că până în momentul de față Monica Macovei nu a primit niciun răspuns, cererea de acord de recunoaștere a vinovăției fiind în analiză la Parchetul Curțîi de Apel Constanța.
Infracțiunea de vătămare corporală din culpă pentru care a fost inculpata Monica Macovei se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 196 Cod penal – Vătămarea corporală din culpă:
„(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. 1 (n.r.
– vătămarea corporală) săvârșită din culpă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
În schimb, în cazul încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției, inculpatul, în speță Monica Macovei, va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa și cu o pătrime a limitelor de pedeapsa în cazul amenzi, potrivit art. 480 alin. 4 din Codul de procedura penală: “Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii”.
Limitele încheierii acordului sunt stabilite cu avizul prealabil și scris al procurorului ierarhic superior procurorului de caz, în această speță șeful Parchetului Curțîi de Apel Constanța.
Totuși, în final cea care va decide va fi instanța, competență în mod normal să judece cauza pe fond. Asta întrucât acordul de recunoaștere a vinovăției este trimis instanței, judecătorul urmând fie să admită acordul, fie să îl respingă, scrie sursa citată.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News