Skip to content
Politică

Monopolul lui Vlad Voiculescu pe spitalele din București: bancherul care vrea să controleze sistemul de sănătate, educația și asistența socială

Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu, în prezent consilier general în București, a ajuns să considere că spitalele din capitală îi aparțin, deși nimeni nu i-a oferit vreo funcție. Fără să aibă studii în domeniul medical sau experiență în sănătate, acesta a ajuns peste noapte „expert” (sau mai bine zis, formator de opinie) într-un domeniu pe care nu-l cunoaște, dar presupune că îl poate conduce cu mesaje populiste. Ceea ce încearcă Vlad Voiculescu e să atace sistemul actual cu argumente politice, nu cu argumente medicale, așa cum ar fi firesc. În loc să vorbească despre sănătatea oamenilor, el repetă că spitalele din București sunt ale lui.

În spitalele din București – care, teoretic, erau în responsabilitatea mea – asta se traduce prin perpetuarea grobianismului, a cumetriilor, a hoției, a incompetenței, a amenințărilor față de avertizorii de integritate și a celor care așteptau schimbarea”, a scris pe Facebook reprezentantul PLUS.

Teoretic, spitalele din București sunt în responsabilitatea celor care le administrează. Voiculescu se referă la faptul că și-a negociat funcția de viceprimar și a vrut să dețină controlul spitalelor. Dar nici așa spitalele nu sunt responsabilitatea lui. Responsabilitatea Consiliului General București, nu a lui Vlad Voiculescu, e să aloce fonduri pentru sănătatea cetățenilor. Pluseristul Voiculescu vrea să fie un baron al spitalelor din capitală și ignoră rolul esențial pe care îl are Consiliul General. Din declarația sa aflăm că vrea controlul absolut și nu are de gând să stea la discuții cu nimeni.

Vlad Voiculescu este economist cu studii la Viena, acolo unde avea o mătușă care l-a ajutat să termine facultatea. Ulterior, a lucrat pentru bănci, ajutând mai multe instituții să aibă profit prin exploatarea vulnerabilităților economice ale statelor din Estul Europei, printre care și România.

Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății în 2016, în guvernul condus de Dacian Cioloș, recrutat pe filiera ASPEN România. Nu mai e niciun secret că Cioloș a recrutat mulți oameni de la ASPEN România, institut condus și de Nic Voiculescu, alături de alți oameni de afaceri. Tatăl lui Vlad Voiculescu (turnător la Securitate) este văr primar cu Nic Voiculescu. Aceste legături au făcut ca un bancher să ajungă peste noapte să conducă sistemul de sănătate din România. Cum a justificat Cioloș această numire? Prin simplul fapt că Vlad Voiculescu a adus câteva medicamente pacienților români. Ceea ce reprezintă doar transport, la fel ca orice curier disponibil pe piață. Orice persoană care a cumpărat vreodată medicamente de la farmacie ar fi putut ajunge ministru al Sănătății în Guvernul condus de Dacian Cioloș. Diferența era că nu oricine avea legături de rudenie cu Nic Voiculescu.

Totuși, cum a reușit Vlad Voiculescu să facă acest transport de medicamente, în condițiile în care oricum nu ai voie să transporți foarte multe produse peste graniță, fiind considerată contrabandă? Nic Voiculescu a fost vreme de 7 ani CEO-ul companiei de farmaceutice Novartis. De mai bine de un deceniu, Nic Voiculescu a rămas mereu conectat la piața farmaceutică și este considerat „regele medicamentelor din România”. Nic Voiculescu a apărut și în scandalul Panama Papers, un adevărat om de afaceri cu conturi offshore. Deci juniorul Voiculescu nu a început să se ocupe de transport de medicamente din senin, pentru că i-a venit o idee peste noapte.

Ar mai fi reușit Vlad Voiculescu acest transport de medicamente dacă vărul primar al tatălui său nu era conectat la industria pharma? Ar mai fi reușit Vlad Voiculescu să ajungă ministru al Sănătății dacă același văr al tatălui nu era cel mai mare „lobbist” al industriei pharma în România? Este interesant și cum Vlad Voiculescu a obținut și o bursă la institutul ASPEN România, care este condus de vărul tatălui său.

Toată cariera politică a lui Vlad Voiculescu pare construită pe spatele familiei sale, nu pe criterii de meritocrație. Dacă mai punem la socoteală și faptul că tatăl lui Vlad Voiculescu a fost turnător la Securitate, iar fratele bunicului a fost șeful biroului Direcției de Informații Externe la Viena, pe vremea comunismului, începe să fie mult mai limpede cum se construiește succesul USRPLUS în politică.

Deși USRPLUS vorbește despre meritocrație și despre experiență profesională, vrea să-l lase pe Vlad Voiculescu să dețină controlul spitalelor. Miza este de aproape 1 miliard de Euro, bani care ar urma să ajungă pe mâna lui Vlad Voiculescu, conectat la lobbiștii industriei pharma. Pe lângă sănătate, noul consilier general a negociat să controleze și asistența socială, și educația. Ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din bugetul Primăriei București va trece prin mâinile lui, deși nu știe ce tratamente sunt necesare pentru pacienți sau ce echipamente medicale sunt mai performante. Dacă Vlad Voiculescu va avea grijă de sănătatea bucureștenilor, probabil USRPLUS va propune un medic pentru ministrul Finanțelor, dacă vor ajunge la guvernare. Meritocrația nu este în portofoliul USRPLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *