Skip to content
Opinii & Analize

Monstrul din Caracal, motiv de război Iohannis vs Dăncilă. Președintele simte pericolul pentru prezidențiale

În plină campanie electorală, candidații la alegerile prezidențiale n-au ratat momentul de a mai rupe câteva voturi în urma tragediei din Caracal.

Pe modelul deja clasic, Klaus Iohannis a ieșit cu declarații de presă și cu atacuri meritate la adresa PSD. Ținând cont că președintele conduce STS, nu ar fi chiar cel mai în măsură să comenteze pe acest subiect. Președintele a dus discuția la un „autor moral” și atacul s-a concentrat pe partid, nu pe vreun personaj din PSD. A simțit momentul vulnerabil și a sperat că poate construi o mișcare anti-PSD. Aceeași strategie am mai văzut-o și în 2015, după tragedia din Colectiv, când mesajul președintelui a fost mult mai dur.

În declarațiile sale, Iohannis a mimat duminică rolul de premier, precizând că va cere o evaluare din partea ministrului Justiției, deși acest lucru nu este responsabilitatea sa și, până la urmă, ministrul e doar un alt pesedist. Însă în aceste conferințe de presă, care nu ar trebui să existe în astfel de momente, Iohannis voia doar să o scoată vinovată pe Viorica Dăncilă, care evident că are vina ei, la fel cum are și Iohannis și mulți alți lideri ai țării, din trecut sau din prezent.

Viorica Dăncilă s-a apărat foarte bine și chiar a anticipat atacurile președintelui, reușind să reacționeze într-un timp foarte scurt prin sacrificarea șefului Poliției Române. Cum nu ea la pus la conducerea instituției, i-a fost foarte ușor să renunțe la el. Premierul a și ripostat la atacurile președintelui, propunând chiar un referendum.

Apoi cazul de la Caracal a devenit o bătălie politică între Iohannis și Dăncilă care au continuat să se atace reciproc, escaladând cadavrele din Caracal și aruncând vina de la unul la altul. După conferința de presă a președintelui de duminică seara, a urmat mesajul de pe Facebook al premierului. Cei doi s-au acuzat reciproc într-un caz în care cel mai mare vinovat este chiar clasa politică.

Alegerile prezidențiale

Este greu pentru Iohannis să repete mișcarea din 2015. Ar fi reușit acest lucru doar dacă Dragnea era în aceste zile în libertate. Existau toate șansele să pice guvernul cu Dragnea la conducere. Dar Iohannis a încercat să provoace un val de ură împotriva Vioricăi Dăncilăi și în cealaltă tabără, Dăncilă a încercat să le arate pesediștilor că poate lupta de la egal la egal cu președintele. Și Viorica a reușit, cel puțin în declarații.

Totul de acum se joacă pe voturi pentru alegerile prezidențiale. Chiar la sfârșitul conferinței de presă, președintele a îndreptat toată discuția spre alegeri, spunând: „Dacă nu o va face (n.r. să ia măsuri) acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta”. Cu alte cuvinte, dacă mă votați, voi da jos guvernul. Aceeași melodie a spus-o și USR înainte de alegerile europarlamentare.

Cum va strânge Iohannis o altă majoritate parlamentară este deja un subiect SF, pentru că n-a fost capabil să o facă în momente mult mai dificile pentru PSD, în care partidul chiar a avut probleme să strângă voturi. Și de ce să se mai chinuie să schimbe majoritatea, pentru că oricum urmează alegerile din 2020. Dar și șeful statului cunoaște aceste detalii.

Atacul președintelui la Viorica Dăncilă ne arată că se teme de aceasta, iar în același timp, Viorica Dăncilă e capabilă să se apere și să riposteze. De la marioneta baronilor, Dăncilă a prins repede gustul politicii și devine încet, încet un politician care poate atrage voturi și să-i țină piept lui Iohannis, așa cum vrea să o vadă electoratul pesedist. Chiar și președintele Iohannis știe că o femeie, fără probleme cu justiția și fără un val de ură asupra ei, va avea un mic avantaj la alegerile prezidențiale în detrimentul unui bărbat.

Nu este Viorica Dăncilă nici cea mai frumoasă, nici cea mai deșteaptă femeie, însă are abilitatea să se adapteze la orice situație, după cum a demonstrat-o deja în urma alegerile din 26 mai și în toate bătăliile din partid. De la cel mai ușor adversar pentru președinte poate deveni cel mai incomod adversar. Între timp, Dan Barna arbitrează conflictul și din când în când îi mai dă câteva coate lui Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *