Skip to content
Societate

Monument ridicat în cinstea asfaltării pe un drum de pământ. Până a fost gata crucea, s-au terminat și banii pentru lucrări

captura video

De 11 ani au fost pornite o serie de programe de investiții locale pentru a moderniza în special zona rurală. 71 de miliarde de lei au fost puse la bătaie pentru construcția de drumuri, de rețele de apă și de canalizare, însă drumul de pământ sau WC-ul din curte sunt încă realități dureroase pe care le decontăm la nivel european.

Asfaltul ăsta vara s-ar putea să te ardă la picioare, sunt mai bune pietroaiele.

-Asta este, fondurile sunt greu de obținut!

-Mai vine cu buldozerul ăla și le mai scormonește un pic, ca găina când scociorăște să se hrănească.

În comuna Hărmănești din județul Iași, localnicii au văzut la alții cum arată asfaltul. La ei nu s-au găsit încă bani pentru investiții. Când plouă, ulițele sunt pline de noroi. Tot ce s-a putut face pe anumite porțiuni a fost să se pună pietriș.

Aurel Coțovanu – viceprimar Hărmănești: Toți cetățenii se așteaptă la ceva mai bun. În schimb, nu știm cum să spunem, mai bun nu merge. Mai rău se vede, dar mai bine nu.

Schimbăm județul, aceeași situație. De cum am intrat în satul Știubei, din Dolj, am fost întâmpinați de un monument falnic. Primarul a reușit să asfalteze 12 kilometri de drum. 8,3 milioane de lei l-a costat investiția. Bucuria a fost atât de mare, încât a vrut să marcheze momentul. Doar că, până a fost gata crucea, s-au terminat și banii pentru lucrări. Asfaltul s-a oprit la câțiva metri înaintea monumentului. Ion Cruceru este fost consilier local și se mândrește tare cu această capodoperă. Mai ales că el este cel care a făcut-o, scrie digi24.ro.

-În cinstea locuitorilor din comuna Vela. În primul rând a oamenilor, ei și-au pus impozitele.

Acest monument a fost ridicat în cinstea asfaltării în anul 2017, în luna august, după ce autoritățile locale au finalizat reabilitarea unui drum comunal. La loc de cinstea stau numele primarului, al viceprimarului și al consilierilor locali.

Nu se știe cât a costat crucea. Între timp, oamenii își duc vitele la pășune pe ulițe din pământ și se chinuie să care apă de la fântâni. De canalizare nici nu se pune problema.

Nu sunt capabili să-l facă. Foarte rău, dar nu avem ce să facem.

-Aveți un monument dedicat asfaltării.

-Putea să facă un vultur sau ceva, dar nu cruce. Ne-a pus crucea la marginea satului sau ce?

Deocamdată noi suntem multumiți că s-a făcut până aici. Bani nu sunt, dar speranțe sunt că se va face… Dacă a ajuns până aici.

8 sate are în administrare primarul comunei Vela. Spune că proiecte are, dar nu au primit încă aprobare.

Gheorghe Cîmpeanu – primarul comunei Vela: Niciun sat nu e asfaltat, decât drumul principal. Singurele proiecte care sunt acum în implementare e proiectul cu reparația la Școala Gimnazială și alimentarea cu apă în satul Vela.

Tot în județul Dolj, la 7 kilometri de Craiova, găsim aceeași realitate cruntă. Sate întregi din România în care investițiile rămân la nivel de promisiune. Localnici amăgiți din patru în patru ani că satul lor va căpăta o altă față.

Așa arată România rurală, așa arată o stradă din satul Palilula, din județul Dolj. Oamenii merg de când se știu pe aceste străzi care nu au văzut nici măcar un metru de asfalt, beau apă direct din fântâni și se încălzesc la sobe din teracotă.

Iar acolo unde se fac investiții, se fac prost. Se întâmplă în județul Timiș, unde două drumuri proaspăt asfaltate sunt deja pline de gropi.

Chiar dacă pare că suntem în Marea Britanie pentru că mașinile circulă pe partea stângă a drumului, să știți că suntem în județul Timiș și, din păcate, doar o bandă de sens au șoferii la dispoziție ca să circule pe acest sector de drum.

Este vorba despre porțiunea refăcută din drumul județean 583 A. Lucrările au fost făcute anul trecut, dar autoritățile au refuzat să facă recepția lucrării, pentru că în asfalt erau apărute deja cratere.

Groaznic, dacă a fost făcut la prima mână așa.Lucru românesc, ca în România.

-S-au făcut multe drumuri în țară care s-a dat recepția și-s sparte toate. Îl faci o dată, nu-i bun, după îl faci a doua oară, alți bani, altă distracție.

Banii au venit prin PNDL, iar acum firma face noi lucrări din propriul buzunar, pentru că drumul este în garanție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *