Morcovii românești, odată nelipsiți din bucătăria noastră, se află acum în pericol de dispariție. În schimb, pe mesele noastre ajung tot mai des cei din Turcia și Polonia, care anual, generează cheltuieli de peste 22 de milioane de euro.
Declinul acestui aliment de bază pentru români are drept cauză reducerea drastică a suprafeței cultivate. Fermierii se plâng de lipsa subvențiilor, absența unui program coerent de susținere și de lipsa sistemelor de irigații.
Elisabeta Androne, producătoare locală din Alba, mărturisește pentru Știrile ProTV că a redus cu patru ori suprafața cultivată cu morcovi și s-a orientat către alte legume, datorită lipsei cererii și a competiției acerbe cu supermarketurile. Prețul la care poate vinde morcovii locali, 8 lei pe kilogram, este depășit de ofertele de import: doar trei lei pe kilogram.
Chiar și marii producători s-au reorientat către culturile mai profitabile precum ceapa, tomatele, varza și ardeii, lăsând în urmă suprafețe considerabile dedicate morcovilor. Cei care încă rămân fideli cultivării morcovilor caută soluții inovatoare pentru a face față concurenței și a obține profit.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News