Skip to content
Coronavirus

Morții se numără deja cu sutele, dar coșmarul e abia la început. Medic ATI: Mortalitatea va crește!

Inquam Photos / George Calin

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București anunță că în zilele ce urmează, rata mortalității va crește pentru că „ avem un număr mai mare de populație bolnavă”.

„Din păcate, am înregistrat două recorduri negative de mortalitate și de terapie intensivă. Din punctul meu de vedere, aceste recorduri vor fi o obișnuință în următoarele zile, pentru că nu mă aștept ca numărul de cazuri din terapie intensivă să scadă. Va fi o creștere în perioada următoare, generată de ultima săptămână de 8.000-9.000 de cazuri în fiecare zi.

Și mortalitatea va crește, de asemenea, din mai multe motive. În primul rând, pentru că avem un număr mai mare de populație bolnavă și vom avea un procent proporțional de oameni care își vor pierde viața, raportându-ne la acest număr tot mai mare de pacienți diagnosticați. Pe de altă parte, cu cât ne apropiem mai mult de capacitatea maximă a sistemului sanitar, acești bolnavi încep să aștepte o perioadă de timp până li se găsește un loc în secțiile de terapie intensivă. Toate aceste momente de așteptare, ca și transportul în alte spitale din țară, nu fac decât să crească riscul de mortalitate și atunci vom asista la o creștere a numărului de decese în fiecare zi”, spune medicul.

Întrebat dacă noile măsuri restrictive impuse de Guvern vor fi eficiente, Țincu spune că acestea vor da rezultate doar dacă vor fi respectate.

”Măsurile restrictive trebuie să primească suportul populației, iar dacă oamenii nu le vor respecta, vom accelera și mai mult pandemia. Faptul că nu se va obține controlul pentru o perioadă de 12-14 zile, Guvernul va fi obligat să instituie măsuri și mai restrictive, adică un lockdown total de această dată și, din păcate, lucrul acesta este generat nu de dorința autorităților, ci de faptul că populația nu respectă măsurile.

Cred că dincolo de înțelegerea importanței respectării măsurilor pentru a nu ne îmbolnăvi individual și pentru a nu pune în genunchi sistemul de sănătate trebuie să respectăm aceste măsuri, pentru că dacă ele vor eșua, următorul pas va fi un lockdown general, cel mai probabil determinat de o nouă stare de urgență”, a adăugat Țincu.

De asemenea, acesta a explicat că avem nevoie de o scădere a numărului de cazuri, și nu de un platou, pentru că altfel va exista o cerere mult prea mare la terapie intensivă care va fi peste puterile sistemului medical românesc.

„Trebuie să înțelegem că acum nu este suficientă doar o aplatizare a numărului de cazuri pentru că, dacă vom rămâne la 10.000 de cazuri pe zi, acest număr va depăși capacitatea sistemului sanitar pentru că din 10.000 de cazuri, gândiți-vă că undeva la 300-400 vor dezvolta forme ce necesită terapie intensivă. Acest lucru este mult peste capacitatea de management a sistemului medical din România. Va trebui în următoarea perioadă să obținem o scădere a numărului de cazuri.

E adevărat, în ultimele 2 zile am avut o stabilizare a liniei de îmbolnăvire, însă este prematur să putem să ne pronunțăm dacă acest trend se va menține. Important este să se mențină și undeva la începutul săptămânii viitoare chiar să înregistrăm o ușoară scădere”, a conchis medicul.

Miercuri a fost ziua cea mai neagră de la începutul pandemiei în România, cu 203 de morți de Covid-19 în 24 de ore, un record absolut.

 

 

 

1 comentariu la “Morții se numără deja cu sutele, dar coșmarul e abia la început. Medic ATI: Mortalitatea va crește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *