Contactat de PS News, jurnalistul Stelian Negrea a comentat cazul ziaristului american Evan Gershkovich, reținut în Rusia și acuzat de spionaj. Negrea spune că „regimul criminal” de la Moscova a trecut acum la un alt nivel, anume arestarea jurnaliștilor occidentali, lucru care nu s-a întâmplat până acum. El a adăugat că reținerea lui Gershkovich este și un semnal puternic pentru toți jurnaliștii din Rusia care mai îndrăznesc să critice regimul: „fie își vor domoli tonul la adresa regimului Putin, fie vor fi nevoiți să plece din Rusia pentru că nu știi niciodată cum te trezești cu doi angajați ai KGB la ușă”.
„În Rusia este un regim criminal care nu are niciun fel de respect față de nimeni, cu atât mai puțin față de jurnaliști, adică au trecut la o nouă etapă, de a încarcera și de a pune în spatele gratiilor jurnaliști occidentali. Până acum, din ce îmi aduc eu aminte, nu s-a mai întâmplat lucrul acesta, doar cei din Rusia aveau de suferit de pe urma regimului Putin, dar acum văd că deja este un nou semnal dat către Occident, că toți jurnaliștii voștri vor fi etichetați pe viitor sau au șanse să fie etichetați pe viitor ca agenți de spionaj, motiv pentru care vi-i arestăm deja. Adică e o nouă formă de a nu mai da socoteală, dacă nu mai sunt nici jurnaliști, nu mai e nici bruma asta de jurnaliști occidentali acolo, regimul va putea să comunice numai și numai în cheia lui.
Nu mai putem vorbi de libertatea presei, ne-am trezit cu o nouă Coreea de Nord aproape de noi aici, pur și simplu nu mai poți vorbi de libertate de exprimare. Ce libertate de exprimare, când în secunda doi ești aruncat în spatele gratiilor dacă schițezi un gest de revoltă sau de nesupunere față de regim? Nu mai vorbesc de jurnaliștii de afară care până acum păreau că se bucură de o oarecare protecție, în sensul că, dacă reprezinți redacții prestigioase de afară sau mai puțin prestigioase, dar dintr-o țară europeană, nu riscai să ajungi în spatele gratiilor, acum nici acest lucru nu se mai poate întâmpla și cu siguranță că acesta e un semnal pe care toți jurnaliștii de acolo pe care îl vor percepe ca atare: încet, încet, fie își vor domoli tonul la adresa regimului Putin, fie vor fi nevoiți să plece din Rusia pentru că nu știi niciodată cum te trezești cu doi angajați ai KGB la ușă, te saltă pe sus, te aruncă în spatele gratiilor și te țin acolo cu un simulacru de proces până te condamnă la 50 de ani de muncă silnică în Siberia. Injust, nedrept, fără niciun fel de logică doar pentru că așa vrea regimul dictatorial de acolo”, a declarat jurnalistul Stelian Negrea.
El a mai spus că astfel de reacții agresive ale autorităților în legătură cu jurnaliștii sunt întâlnite numai în regimurile dictatoriale, unde nu există libertate de exprimare. Negrea a adăugat că în România este în continuare libertate de exprimare, că poți critica regimul fără grija că poți ajunge după gratii.
„În Rusia, în Iran, China, Coreea de Nord nu există libertate de exprimare, există doar libertatea regimului criminal de a te arunca în spatele gratiilor dacă crâcnești împotriva lui. În rest, la nivel mondial, există în continuare libertatea de exprimare și în România există libertate de exprimare, putem da în Putere cu tot ce ne trece prin cap, în măsura în care e o opinie și în care măsura, dacă e faptă, s-o poți dovedi în instanță. Nu poți spune orice, dar nu există această cenzură criminală ca în aceste regimuri”, a afirmat Negrea.

Jurnalist american, reținut de ruși și acuzat de spionaj
Serviciile de securitate ruse au anunțat joi că jurnalistul american Evan Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, în Urali, fiind acuzat de spionaj, un caz fără precedent în istoria recentă a țării.
Acest eveniment apare într-un context în care Moscova a sporit represiunea la adresa presei după războiul declanșat în Ucraina, care a tensionat relațiile diplomatice cu Washington.
Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, condamnă reținerea jurnalistului și a criticat ”disprețul sistematic” pentru care Moscova îl manifestă față de libertatea presei.
”Jurnaliștilor trebuie să li se permită să-și manifeste profesia în mod liber și merită protecție. Autoritățile ruse demonstrează încă o dată disprețul sistematic față de libertatea presei”, a menționat Borrell într-un mesaj publicat pe Twitter.
Un mesaj, de data aceasta de îngrijorare, a venit și din partea Statelor Unite, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken.
”Suntem extrem de îngrijoraţi de arestarea foarte mediatizată a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane.
Număr record de jurnaliști întemnițați și uciși în 2022
363 de jurnalişti se aflau după gratii la 1 decembrie 2022, o creştere cu 20% faţă de 2021, arată Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). Este cel mai mare număr la nivel mondial din ultimii 30 de ani.
Numărul jurnaliştilor ucişi (57) este de asemenea în creştere, mai ales din cauza războiului din Ucraina, după ce fusese la un nivel „istoric scăzut” în 2021 (48) şi 2020 (50), arată Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
Iranul a devenit unul dintre statele cu cei mai mulți jurnalişti în închisoare din lume, 62 de jurnalişti încarcerați. Acest lucru arată represiunea nemiloasă a autorităţilor împotriva revoltelor conduse de femei care au izbucnit în septembrie, spune raportul.
Regimul de la Teheran a închis un număr record de jurnaliste, într-un efort de a suprima relatările veridice despre demonstrații: 22 din cele 49 arestate de la începutul protestelor sunt femei.
Potrivit ultimului bilanț al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), Iranul (62 de jurnaliști întemnițați) este urmat de China (43), Myanmar (42) , Turcia (40) și Belarus (26), toate țările conduse de autocrați înarmați cu mecanisme pentru a reduce la tăcere presa.