Skip to content
Politică

Moștenirea bugetară a tehnocraților. Cioloș acuză parlamentarii de populism

nineoclock.ro

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș acuză parlamentarii de populism în ceea ce privește discuția despre moștenirea bugetară lăsată de către guvernanții tehnocrați.

Ideea a fost exprimată într-o declarație acordată miercuri pentru RFI. Potrivit ex-premierului, comisia parlamentară care va ancheta rectificările bugetare ale guvernării Cioloș va primi toate informaţiile de care are nevoie, chiar dacă înfiinţarea ei este un demers populist. Fostul șef al Executivului le sugerează parlamentarilor să analizeze situaţia din ultimii zece ani, nu doar din timpul guvernării tehnocrate.

Dacian Cioloş consideră că lansarea anchetei parlamentare „face parte din aceeaşi categorie populistă, pentru că dacă cei care au iniţiat această comisie chiar voiau să ştie cum stau lucrurile, era simplu, puteau să întrebe la Ministerul de Finanţe, unde sunt toate aceste date şi toate aceste elemente, care să ajute să înţeleagă subiectul respectiv”.

„Sunt chestiuni legate de tehnică bugetară, nu e nicio noutate ce s-a întâmplat anul acesta în buget şi tocmai de asta eu sper că, dacă chiar se vrea o analiză, ea să se facă pe ultimii zece ani, să vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani între venituri prognozate la buget şi venituri realizate, între venituri şi cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri şi cheltuieli, pentru ca lucrurile să fie clare”, a continuat Cioloș.

Tehnocratul precizează că „nu se pot trece bani de pe un an pe altul, aşa cum lasă unii să se înţeleagă”.

„Deci, chiar dacă ar fi fost economii anul trecut, ele nu puteau trece pe bugetul anului acesta, pentru că bugetul are o caracteristică, prin lege, e un buget anual. În al doilea rând, s-a vorbit la început şi văd că acum nu se mai dezvoltă ideea asta, cred că lucrurile s-au lămurit, de o «gaură» lăsată în buget. N-avea cum să existe această gaură sau aceşti bani lipsă, fără ca asta să se traducă în deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ţinta noastră şi deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condiţiile în care la sfârşitul anului, aşa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăţi, inclusiv am plătit toate restanţele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta, aşa cum se mai întâmplă uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta”, a detaliat fostul comisar european.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş a evitat să spună dacă va merge la audierile din comisia parlamentară de anchetă.

„Eu cred că pentru comisia parlamentară de anchetă important e să aibă informaţiile de care are nevoie. Am văzut acolo o listă de întrebări, la toate acele întrebări Ministerul de Finanţe poate să răspundă, pentru că toate elementele acelea sunt publice (…). Nu sunt lucruri care au fost decise pe picior de primul-ministru, ci ele vin din anumite instituţii şi cred că instituţiile respective trebuie să dea clarificările respective. E vorba de comisiile de buget-finanţe din Parlament şi cred că cei care au avut sau au responsabilităţi pe partea de buget-finanţe pot să dea toate explicaţiile respective”, a punctat fostul prim-ministru.

Solicitat să spună mai clar dacă va merge la audierile din comisie, în cazul în care va fi invitat, ex-premierul a replicat: „Nu ştiu, o să vedem atunci, dar cum v-am spus, o să urmăresc să mă asigur că în ceea ce priveşte Guvernul pe care l-am condus, elementele de informaţii de care are nevoie comisia le va primi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *