Skip to content
Politică

Moștenirea guvernării USR în Sănătate: Un vânzător de piese auto și o juristă fără ocupație decid soarta spitalelor din România

Inquam Photos/Octav Ganea

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății de la USR, a numit în consiliile de administrație ale spitalelor un dealer de piese auto, patronul unei agenții imobiliare, patroana unei fabrici de haine, avocați și membri de partid, potrivit newsweek.

De exemplu, Pavel Răzvan Radu, patronul unei agenții de consultanță imobiliară, a fost angajat de Ioana Mihăilă pe funcția de consilier personal la Ministerul Sănătății. Pe lângă această funcție a mai fost numit în patru consilii de administrație la spitale din București și Timișoara, dar și în Comitetul de Nominalizare și Renumerare al Unifarm.

Cinci consilii pentru omul Ioanei Mihăilă

Controversatele numiri au fost făcute în vara acestui an, atunci când spitalele românești trebuia să se pregătească pentru valul patru al pandemiei. Dar valul patru al pandemiei ne-a arătat că spitalele din subordinea Ministerului Sănătății au fost luate din nou prin surprindere. Ceea ce a generat o nouă criză medicală.

Răzvan Radu Pavel, patronul agenției de consultanță imobiliară Lobby, a fost angajat în funcția de consilier personal de ministrul Ioana Mihăilă. Nu se știe pe ce domeniu o consilia, dar consultanța imobiliară nu are nici o treabă cu sănătatea publică. Pentru serviciile oferite ministrului Sănătății, Răzvan Radu Pavel a mai fost numit în patru consilii de adminisrație la spitale din București și Timișoara.

Conform deciziilor de numire semnate de ministrul Ioana Mihăilă, Răzvan Radu Pavel a fost plasat în consiliile de administrație de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

În plus, a mai fost numit membru în Comitetul de Nominalizare și Renumerare al Unifarm, companie controlată de Ministerul Sănătății, cea care a făcut achizițiile frauduloase în pandemie.

În data de 10 iunie 2021, la scurt timp după ce Ioana Mihăilă a preluat funcția de ministru al Sănătății, a fost schimbat Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord.

Ministrul a decis ca în CA al spitalului să fie numit Erchian Apseleam, un reprezentant vânzări la firma Auto Pera Invest, care comercializează piese auto. Ce treabă avea Erchian Apseleam cu spitalul? Niciuna! Dar el a candidat pe listele USR pentru un loc de consilier local la Techirghiol, partid din care face parte și Ioana Mihăilă.

Radu Zlatianu a candidat pe listele USR pentru un post de consilier local în Sectorul 5. El se descrie pe site-ul partidului ca un „antreprenor cu o bogată experiență de leadership și transformare digitală”.

Dar, conform declarației sale de avere depusă în august 2020, nu a declarat nici o sursă de venit din salarii. În schimb, era patron al firmei 360 Implementum Hub SRL, societate cu zero angajați și profit de peste 67.648 lei în anul fiscal 2019. Singurele venituri declarate erau cele ale soției sale.

Salvarea pentru Radu Zlatianu a venit din partea ministrului Ioana Mihăilă, care și-a numit colegul de partid în două consilii de administrație: La Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și Institutul Oncologic Prof. Al.Trestioreanu.

Liviu Pascaru este un alt membru de partid înregimentat la USR Sector 5. Conform descrierii de pe site-ul formațiunii, a ales să candideze pe listele USR „întrucât consideră că este singura formațiune politică ce dorește cu adevărat să schimbe România, cu toții fiind sătui de clasa politică ce ne-a condus vreme de 30 de ani”.

Dar nu l-a deranjat faptul că a fost numit de colega sa de partid în Consiliul de Administrație al Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie ORL „Dorin Hociota”.

Continuarea, pe newsweek.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *