Skip to content
Internațional

Moștenirea politică a lui Donald Trump. Ce lasă în urmă al 45-lea președinte al Statelor Unite

Facebook/TheWhiteHouse
" "

Donald Trump a părăsit astăzi Casa Alba îmbarcându-se pentru ultima oară în elicopterul prezidențial cu destinația Baza Aeriană Andrews, unde a ținut un discurs de rămas-bun. “Au fost patru ani extraordinari, ce am făcut noi a fost umitor, după orice standarde”, a spus Trump. Astăzi, Joe Biden va fi numit în mod oficial președinte al Statelor Unite după ceremonia de învestire. La final de mandat, merită să discutăm despre moștenirea politică a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Moștenirea politică a lui Donald Trump

" "
" "

La final de mandat, potrivit centrului Pew Research, rata de aprobare a lui Donald Trump căzuse la 29 de procente. Mai mult de două treimi dintre cetățenii Statelor Unite nu doreau ca Trump să mai rămână în politica americană. Trump rămâne în istorie drept primul președinte care a trecut de două ori printr-un proces de impeachment. La finalul mandatului celui de-al 45-lea președinte, suporterii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, acolo unde se pregătea certificarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Acesta a fost în bună măsură rezultatul conspirațiilor promovate de președintele Statelor Unite. Anunțând că nu va participa la depunerea jurământului viitorului președinte al SUA, Trump devine primul președinte  din ultimii 150 de ani care refuză să participe la Inauguration Day.

La nivel intern, clivajele din societatea americană s-au menținut. Departe de a vindeca aceste clivaje, mandatul lui Trump nu a făcut decât să le adâncească, iar ocuparea Capitoliului de către proprii săi suporteri arată cu exactitate lucrul acesta. Naționaliștii americani și extrema dreapta s-au simțit adesea protejați de președintele Trump, lucrul acesta fiind foarte vizibil de pildă după momentul Charlottesville din 2017. Pandemia de coronavirus a lăsat în Statele Unite peste 400.000 de morți, iar procrastinarea de care a dat dovadă Trump la începutul anului 2020, cu toate că fusese informat încă din ianuarie 2020 despre pericolul pandemiei de către serviciile de intelligence americane, a dus la întârzieri nepermise în gestionarea pandemiei.

La nivel internațional Trump a promovat o politică America și nu aliații ei. O combinație între tradiția jacksoniană (naționalistă/populistă) și tradiția jeffersoniană (izolaționistă). În procesul acesta a reușit să alieneze mulți dintre aliații tradiționali ai Statelor Unite, criticând adesea liderii democrațiilor și lăudând lideri autoritari precum Vladimir Putin. Retragerea treptată a Americii de pe scena internațională, vizibilă prin retragerea Statelor Unite din numeroase acorduri internaționale, dar fără a lăsa ceva mai bun în urmă, a reprezentat în ultimă instanță un eșec al administrației. În ciuda retoricii, lumea lăsată în urmă de Trump nu este mai pașnică. Coreea de Nord continuă programul de înarmare nucleară, în ciuda “prieteniei” dintre Trump și Kim. Iranul continuă să reprezinte un actor destabilizator în zona Orientului Mijlociu prin ambițiile sale legate de achiziționarea armamentului nuclear și prin sponsorizarea unor războaie proxy. China își continuă ascensiunea și ambiția de a domina zona Indo-Pacificului, în ciuda războiului comercial declanșat de Donald Trump. Rusia continuă și ea să își urmărească aproape nestingherită obiectivele – slăbirea solidarității Occidentului prin promovarea unor campanii masive de dezinformare, propagandă și atacuri cibernetice. Pe scurt, Russia New-Generation Warfare. Afganistanul rămâne în continuare sub ocupația militară a Statelor Unite, iar războiul de acolo devine cel mai lung din istoria Statelor Unite. În ciuda înfrângerii ISIS în Irak, Orientul Mijlociu nu este cu mult mai pașnic.

Per total, la final de mandat, Trump lasă în urmă o Americă divizată și o lume care încearcă să își revină de pe urma pandemiei. Noua administrație va avea de gestionat toate aceste crize și va trebui să repare relația cu aliații europeni, afectată serios în mandatul președintelui Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *