Skip to content
Politică

Mostră de tehnocraţie. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, face declaraţii de Radio Erevan

Puteţi vedea mai jos o mostră de tehnocraţie din guvernul condus de către Dacian Cioloş. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, face declaraţii de Radio Erevan.

Suntem nevoiţi să facem o introducere lungă, pentru a arăta minuţios declaraţiile demnitarului, pe care el însuşi le-a călcat în picioare a doua zi. Dacă le cunoaşteţi, puteţi trece la comentariile noastre, de după linia punctată.

Marţi, demnitarul a declarat că susține închiderea supermarketurilor în weekend și o prezență de 51% a produselor românești în aceste magazine.

„Nu cred că le va conveni hipermarketurilor. Eu nu am mai văzut în Europa, cel puțin înțeleg că în Anglia este un pic mai altfel, magazinele se închid de la ora 18,30 în zilele normale, iar în weekend nici vorbă. La noi este o modă să te duci la supermarket în weekend și la o oră târzie. Haideți să discutăm. Cred că dânșii trăiesc foarte bine în România și atunci haideți să facem apel la dânșii și să facem front comun”, a spus Irimescu, la Comisia de agricultură a Camerei, conform Agerpres.

De asemenea, el s-a pronunţat în favoarea inițiativei potrivit căreia produsele românești să fie prezente în proporție de 51% în supermarketuri: „Eu susțin această inițiativă, nu știu dacă la legume în timpul iernii se poate, dar propunerile sunt bine-venite”.

 

Nu ne pronunţăm asupra avantajelor sau a dezavantajelor propunerilor ministeriale. (Oricum, a curs deja destulă cerneală pe această temă, reîncălzită constant în ultimii 2-3 ani.) Ceea ce remarcăm, în schimb, este întoarcerea cu 180 de grade a „tehnocratului” Achim Irimescu în doar 24 de ore.

Miercuri, oficialul a declarat pentru Hotnews că statul român nu va putea să impună hypermarketurilor să vândă produse alimentare româneşti în proporţie de 51% şi să îşi scurteze programul de lucru la sfârşit de săpătămână, pentru că astfel de măsuri ar determina Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement împotriva României, pentru încălcarea regelementarilor privind concurenţa.

Contactat de site-ul de ştiri citat, ministrul a explicat că poziţia lui de marţi fusese exprimată în ceea ce priveşte discuţiile cu hipermarketurile, fiind exclusă posibilitatea instituirii unei obligaţii pentru acestea.

Nu poti impune, pentru ca sunt legile concurentei la nivel european. Nu ne putem juca cu legile, pentru ca mergem imediat la infringement. Hipermarketurile internationale, care au forta, atat ar astepta, a spus Achim irimescu, pentru HotNews.ro.

Punctual, referitor la scurtarea programului hipermarketurilor in weekend, ministrul Agriculturii a recunoscut ca in acest moment nu exista nicio analiza care sa arate ca o astfel de masura ar ajuta fermierii romani.

Cred ca e nevoie de o analiza in care sa stabilim in ce fel ar putea sa influenteze situatia fermierilor nostri. In acest moment nu avem elemente sa indice ca macar o reducere a programului hipermarketurilor – sa zicem duminica, cu o ora sau doua – ar avea efecte favorabile. Daca in urma unei analize s-ar putea ajunge la o astfel de concluzie, am putea sa discutam cu hipermarketurile, dar noi nu putem sa le impunem lor o astfel de masura. Exclus sa fie o lege, asa ceva nu se poate. Numai prin consultare cu hipermarketurile se poate ajunge la o masura de comun acord, dar nu vad o astfel de posibilitate pe termen scurt, a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la posibilitatea reducerii programului hipermarketurilor in weekend, el a atras atentia si asupra obiceiurilor de consum ale cumparatorilor romani.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca romanul e obisnuit sa mearga in weekend la hipermarket si probabil multa lume ar fi foarte suparata daca s-ar recurge la astfel de masuri. Nu a fost vorba in niciun fel de inchiderea lor, a mai spus Acchim Irimescu, pentru site-ul de ştiri citat.

El a mentionat ca in anumite state vest-europene masura reducerii programului marilor hipermarketuri in week-end a fost impussa de sindicatele lucratorilor din comert, care au urmarit scurtarea timpului de lucru pentru salariatii centrelor comerciale si bunastarea acestora, nefiind vorba de interese ale fermierilor.

In legatura cu posibilitatea ca hipermarketurile sa fie obligate sa puna pe rafturi 51% produse alimentare romanesti, ministrul Irimescu a precizat ca nici o astfel de masura nu poate fi impusa.

Nici aceasta masura nu poate fi impusa. Numai prin acord cu hipermarketurile se poate ajunge la cresterea procentului de produse romanesti, a spus Irimescu.

In context, ministrul Achim Irimescu a recunoscut ca in acest moment Romania nu dispune inca de mijloace de productie si depozitare pentru a putea asigura 51% din piata alimentara din surse interne.

Sustin (cresterea proportiei de hrana romaneasca in hipermarketuri, cu acordul acestora – n.r.), dar cu amendamentul ca acum nu se poate asigura acest procent de 51%. Pe viitor, cred ca se va putea, pentru ca – sa nu uitam – noi am exportat la greu alimente pe vremuri. Dar nu in acest momet. Exista un principiu: functia naste organul. Asa ca, probabil pe viitor, putem discuta si despre productia de sere de legume. Romania nu are nicio sansa sa fie competitiva cu produsele din Antalia, unde temperatura nu coboara niciodata sub 10 grade Celsius”, a detaliat guvernantul.

…………………………………………

Ce observăm? Că avem la Agricultură un ministru fix ca în celebrul banc cu Radio Erevan, despre cetăţeanul care nu câştigase o maşină, ci îi fusese furată o bicicletă.

 

Aşa şi Achim Irimescu: o întoarce ca la Ploieşti, la numai 24 de ore de la primele cuvinte scoase pe gură. Poate că l-au chemat la ordin şi au şters cu el pe jos reprezentanţii celor mai mari lanţuri comerciale din România; poate că Dacian Cioloş l-a ameninţat că îl dă afară; poate, în cele 24 de ore, a fost deranjat la stomac de vreun produs românesc şi a vrut să se răzbune. Variante sunt multe.

Ce rămâne, însă, este imaginea unui ministru incapabil să se impună în faţa unor privaţi. Şi, atunci, de ce ne mai trebuie Guvern?

În acelaşi timp, există altă problemă: cabinetul Cioloş se tot bate cu pumnul în piept că va schimba din temelii modul de a conduce ţara şi, mai ales, că va îmbunătăţi comunicarea cu publicul. Şi ce a realizat?

Deocamdată, vedem la Sănătate un ministru cu glas plângăreţ (Patriciu Achimaş-Cadariu), care, în plină criză a bebeluşilor infectaţi, nu mai ştie ce bâlbe să debiteze şi ce formulări nefericite să emită („Nu a fost vorba de o criză. Dacă ventilăm emoțional…”). Iar pe fotoliul Comunicaţiilor s-a cocoţat un guvernant cu un discurs dezlânat, care încearcă să îşi spoiască platitudinile cu fugare referinţe culturale. De exemplu, chiar aici, în interviul video acordat PSnews.ro, ministrul Marius Raul Bostan a fost întrebat ceva concret (legat de eventualele presiuni politice şi colaborarea cu mediul politic) şi s-a trezit vorbind despre „prosperitate, e libertate şi valorile care stau la baza civilizaţiei sunt valorile care derivă din bunul-simţ şi din moştenirea ancestrală iudeo-creştină”. (Deliciul complet îl aveţi AICI.)

Cu asemenea oameni, viitor de aur tehnocraţia are. Rămâne doar de văzut dacă soiul acesta de aur rezistă la muşcătura istoriei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *