Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), din care face parte partidul extremist AUR, a fost cel mai afectat dintre toate grupurile Parlamentului European de votul de neîncredere împotriva Comisiei Europene condusă de Von der Leyen și este fundamental divizat pe această temă, arată o analiză Euronews, citată de Rador.
Conservatorii sunt împărţiţi între cei care votează pentru și cei împotriva moțiunii de cenzură, în timp ce toate celelalte grupuri parlamentare urmează mai mult sau mai puțin o linie comună.
În cadrul ECR, partidul ultranaționalist român Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) și partidul Polonez Lege și Justiție (PiS) se numără printre semnatarii moțiunii de cenzură, în concordanță cu obiceiul lor de a fi extrem de critici la adresa lui Von der Leyen și a guvernului său.
De altfel, inițiatorul moțiunii e Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR.
Cel mai mare partid din grup, Frații Italiei (FdI), va vota împotriva moțiunii, așa cum a precizat Nicola Procaccini, europarlamentarul italian care este și copreședinte al grupului, în discursul său din dezbaterea plenară de luni privind votul de neîncredere.
Procaccini nu numai că a numit moțiunea de cenzură o „greșeală” și un „cadou politic pentru adversarii noștri”, dar a şi lansat un atac în toată regula împotriva susținătorilor acesteia, vizând colegii săi din PiS și AUR.
„Scoateți floricelele de porumb”, a spus europarlamentarul italian, înainte de a-și începe discursul disprețuitor îndreptat către propriii colegi.
„De ce mulți dintre semnatarii de astăzi nu au depus niciodată o moțiune de cenzură împotriva precedentei comisii von der Leyen, care a produs Pactul Verde European și așa-numitul Pfizergate? […]. Evident, știu răspunsul”, a spus Procaccini, într-o atitudine care părea a fi o glumă la adresa parlamentarilor PiS, care nu au încercat niciodată să-l înlăture pe Janusz Wojciechowski, fostul comisar pentru agricultură și membru al partidului lor.
Procaccini a lansat atacuri voalate la adresa colegilor săi din grup.
În același discurs, Procaccini a părut să atace și partidul AUR din România, al cărui candidat la președinție, George Simion, a pierdut recent turul doi al alegerilor în fața lui Nicușor Dan. „Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici. Mie nu-mi place”, a spus reprezentantul FdI, afirmându-și clar dorința de a continua „construirea majorităților” în Parlament.
Acest discurs a deranjat mult unele delegații ECR, așa cum au declarat pentru Euronews mai multe surse din cadrul grupului.
Unii eurodeputați cred că cuvintele lui Procaccini ar fi putut fi dictate direct de Giorgia Meloni, prim-ministrul italian, care este și liderul partidului Frații Italiei, aşa cum declarat o sursă.
În primele luni ale noii legislaturi, grupul ECR a căutat o colaborare mai strânsă cu Partidul Popular European (PPE), obținând sprijin pentru nominalizarea vicepreședintelui Raffaele Fitto și câștigând câteva voturi semnificative în sesiunea plenară.
Această strategie a fost susținută de Procaccini în discursul său plenar, însă nu toți eurodeputații ECR au fost de acord.
„Cine i-a dat mandatul de a negocia cu PPE?”, a întrebat o sursă, argumentând că o nouă majoritate în Parlamentul European ar fi posibilă doar cu o schimbare radicală și un nou președinte al Comisiei.
O altă sursă din cadrul grupului a confirmat că discursul a iritat delegația poloneză, deoarece Procaccini nu ar fi trebuit să-și atace partenerii, având în vedere că era singurul autorizat să vorbească în numele grupului său.
În plen, copreședintele ECR a declarat că a vorbit „în numele a două treimi” dintre conservatori, ceea ce sugerează că majoritatea delegațiilor grupului vor vota împotriva moțiunii de cenzură.
Textul moțiunii de cenzură a inclus semnăturile europarlamentarilor din România, Polonia, Estonia, Grecia și Lituania. Foarte probabil delegațiile franceză, daneză și croată se vor alătura votului în favoarea moțiunii de cenzură.
Potrivit unei surse, până la 50 de europarlamentari din ECR, format din 79 de membri, ar putea ajunge să susțină moțiunea de cenzură, ceea ce ar însemna un regres major pentru conducerea lui Procaccini.
O a treia sursă consideră că moțiunea de cenzură în sine reprezintă deja „o mare problemă” pentru grup, deoarece expune diviziuni și pune în conflict delegațiile italiană și poloneză.
Cu toate acestea, toți cei care au vorbit cu Euronews sunt de acord că aceasta nu va duce la prăbușirea grupului. „Sunt ca cuplu de vârstnici, în care partenerii se cunosc foarte bine și știu că ar fi mai bine să rămână împreună decât să fie singuri”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News