Skip to content
Politică

Moțiunea de cenzură a Opoziției se amână: cum stau calculele și de unde ar putea veni ”trădarea” EXCLUSIV

Inquam Photos / George Calin

PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează cele mai recente informații referitoare la demersul Opoziției de a înlătura Guvernul Viorica Dăncilă.

Concret: surse liberale au dezvăluit pentru PSnews.ro că depunerea moțiunii de cenzură nu va avea loc luni, 10 decembrie, ci cel mai probabil marți sau miercuri, 11-12 decembrie. De altfel, liberalii au fost chemați marți, ora 12, la ședința Biroului Executiv al PNL, și nu lunea, așa cum era ”tradiția”.

Aceleași surse au susținut, la momentul publicării acestei știri, că încă nu sunt strânse suficiente voturi pentru trântirea echipei de la Palatul Victoria.

Amintim că Biroul Executiv al PNL a decis în urmă cu câteva zile să sisteze orice fel de deplasare externă pentru toţi parlamentarii partidului, în perioada 5 – 20 decembrie, pentru a fi prezenţi la procedurile care urmează să se deruleze: moţiunea de cenzură, propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi Legea bugetului de stat.

Am luat decizia de a sista orice fel de deplasare externă pentru toţi parlamentarii PNL, în perioada 5 – 20 decembrie, pentru procedurile importante care urmează să se deruleze: moţiunea de cenzură, propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea, Legea bugetului de stat. Tot legat de Legea bugetului de stat, obligaţia Guvernului este ca până la data de 15 noiembrie să trimită spre dezbatere Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi al bugetului de asigurări sociale pe 2019. Riscăm ca Guvernul PSD – ALDE să lase România fără buget pe anul 2019. Guvernul actual, în loc să trimită spre dezbatere Parlamentului proiectul Legii bugetului de stat, stă şi cârpeşte bugetul pe 2018, încercând să inventeze metode pentru a putea reduce deficitul bugetar dramatic care se profilează şi care se vede după analiza deficitului la 10 luni de execuţie bugetară că este de peste 2%”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Cum stau calculele

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PNL ar avea nevoie ca să învingă actuala coaliţie.

Astfel, Partidul Naţional Liberal are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 248 de aleşi (167 deputaţi şi 81 de senatori), astfel:

217 PSD (148 deputaţi + 69 senatori);
31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori);

Astfel, la o primă vedere, PNL nu are nicio şansă, fiind cu 145 voturi în spatele coaliţiei, însă ei se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, și de am putea presupune că cei 21 de deputați neafiliați, arondați în majoritate formațiunii lui Victor Ponta, și restul de 3 senatori fără grup (un fost liberal și doi foști social-democrați) ar putea și ei vota moțiunea de cenzură.

În acest caz, ar rezulta un plus de 81 de voturi, care s-ar adăuga celor 93 pe care deja le are PNL. Însă, ”soluția salvatoare” nu ar putea veni decât de la UDMR, minorități, ALDE sau PSD. Dacă ne gândim că, de obicei, minorităţile votează cu guvernul, situaţia este şi mai sumbră pentru opoziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *