Skip to content
Politică

Moțiunea de cenzură, cronica unui eșec deja anunțat

" "

Informațiile și datele relevante despre Marea Moțiune de Cenzură făcută de Centenar

Pentru prima dată, cei trei lideri aparenți ai Opoziției parlamentare au convenit să își unească forțele pentru a depune împreună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dancila, undeva în luna Decembrie. Ludovic Orban (PNL), Tomac (PMP) și Barna (USR) au avut un an politic complicat în care, de regulă, s-au șicanat între ei, mai degrabă decit să colaboreze ca o forță unită împotriva PSD.

Cel mai probabil moțiunea va fi depusă intre Ziua Națională de 1 Decembrie (devenita Ziua Centenarului) și Sfântul Nicolae. De regulă, după 6 Decembrie, parlamentarii, dar și birocrații din administrația locală și centrală, intră în concediul prelungit de iarnă, care, în Romania, în bună tradiție, se prelungește până după 6 Ianuarie, după Sfântul Ion. În aceasta perioada nu se lucrează, sau se lucrează de formă, iar despre căderea Guvernului cu greu poate fi vorba. Parlamentarii și-au achitat deja vacanțele exotice de Revelion iar cei din Provincie nu se vor mai deplasa la București după data de 10 Decembrie.

" "
" "

Chiar și așa, eventuala adoptare a moțiunii de Cenzură prin vot în parlament nu ține de voința sau puterea Opoziției. PNL, USR și PMP au cu mult sub numărul de voturi necesare demiterii Guvernului Dancila. Mai exact, le lipsesc 70 de voturi. Prezenți in dezbaterile televiziunilor de știri, reprezentanții Opoziției au acceptat că nu au voturile necesare dar că de data aceasta vor acționa pragmatic: adică vor racola parlamentari de la PSD și ALDE, dacă vor putea să le ofere ceva în schimbul trădării propriului Guvern. Reprezentanții USR nu sunt foarte incantați de acest compromis politic, dar admit că este singura variantă pentru doborârea guvernului. Fără compromisuri și tradare Dragnea și Tariceanu nu pot pierde puterea.

Exista cinci zone politice în Parlament de unde Opoziția poate obține voturile pentru adoptarea moțiunii:

Minoritățile naționale

Grupul parlamentar al Minorităților Naționale cuprinde 17 membri, din care unul a decedat in acest an. De regulă, aceștia votează alături de majoritate, indiferent cine o deține. La ultimul vot cheie în parlament, pentru modificarea Codurilor penale, doar 7 parlamentari ai minorităților au votat alături de PSD și ALDE. Liderul de grup, Varujan Pambuccian, nu a votat alături de putere. Pambuccian are relații apropiate cu lideri PNL, ce provin din vechiul PD-L, deoarece a fost unul dintre personajele cheie care au ținut guvernele Boc la putere prin controlul pe care îl exercita asupra voturilor deputaților minorităților naționale. Pe de altă parte, Liviu Dragnea controlează autoritar jumătate din cele 16 voturi rămase prin prisma relației apropiate pe care o are cu deputatul Silviu Vexler (comunitatea evreilor din Romania). Așadar, prin intermediul lui Pambuccian, dacă reușește sa îl motiveze satisfăcător, Opoziția poate obține circa 8 voturi pentru moțiune.

Gruparea Ponta – Pro Romania

Victor Ponta nu a reușit să atragă cei aproximativ 30 de parlamentari de la PSD și ALDE, cifra pe care fostul premier și-o dorea pentru ca Pro Romania să dețină un grup parlamentar relevant. Ponta grupează in jurul său 12 deputați și niciun senator. Chiar dacă PSD a pierdut săptămânile acestea 4 parlamentari (Tutuianu, exclus și 3 demisionari din organizațiile lui Firea) aceștia nu s-au alăturat lui Ponta. Totuși, dacă fostul premier își va tura motoarele, el poate convinge, în baza relațiilor personale pe care încă le mai are în PSD, undeva la 10 – 15 alți parlamentari indeciși să voteze moțiunea. Ponta însă trebuie să le ofere acestora garanții ca vor face parte din viitoarea majoritate guvernamentală care va impune un nou guvern. Nimeni nu pleacă de la masa puterii chiar dacă Dragnea le-a tăiat din “porția de hrană”.

ALDE

Situația de la ALDE este complicată, poate mai complicată decât cea din PSD. Dacă partidul lui Tariceanu, un partid fără structuri organizatorice solide în teritoriu, nici chiar la București, iese de la guvernare, atunci ALDE face implozie. Fără Tariceanu, fară miniștri și funcțiile guvernamentale locale și centrale, și sinecurile din companiile de stat, ALDE nu valorează două parale. Mai ales că ALDE european dorește excluderea formațiunii lui Tariceanu și înlocuirea acesteia la nivel european cu rezistenții lui Barna de la USR la pachet cu RO+ a lui Cioloș.
Dacă in toamnă Tariceanu cocheta cu ideea de a-l trăda pe Dragnea, acum, după lansarea dosarului Microsoft -mita prin Fujitsu, șeful ALDE se află la discreția lui Dragnea și trebuie să facă toate eforturile pentru a rămâne la guvernare.

Tariceanu are acum nevoie să își blocheze problemele penale și să hrănească cu resurse guvernamentale activul de partid. Este greu de crezut că Iohannis și PNL ar mai dori să facă o alianță, sau un troc, cu deja “penalul Tariceanu”. Așadar, Tariceanu stă bine înfipt în alianța de guvernare. Însă, sunt anumiți lideri ai ALDE și parlamentari care, de-a lungul timpului, și-au datorat cariera lui Crin Antonescu. ALDE s-a înființat cu ajutorul unor liberali din “echipa Crin Antonescu,” care au fugit din PNL după ce partidul a fost preluat de Klaus Iohannis în 2014. Aceștia s-ar putea întoarce în PNL, mai ales că Antonescu a fost recuperat și va candida la europarlamentare pe listele PNL. Și, implicit, acești parlamentari pro- Crin Antonescu din ALDE să voteze moțiunea Opoziției.

UDMR

Maghiarii fac același joc pragmatic și storc guvernarea PSD – ALDE de resurse și funcții. Nefiind tehnic la guvernare, Kelemen Hunor și baronii UDMR pot negocia orice cu oricine. Un rol major în eventualele discuții despre susținerea moțiunii l-ar putea avea doar președintele Klaus Iohannis care să îl convinga pe șeful UDMR că trebuie instalat un guvern pro- european până la preluarea președinției UE de către Romania. Pe de altă parte, Hunor nu poate să îl ignore nici pe Viktor Orban, premierul Ungariei, aflat în relații speciale cu Dragnea. În orice variantă, cei 30 de parlamentari UDMR nu vor vota împotriva Guvernului Dancila decât dacă vor avea siguranța că matematic acest guvern este căzut și fără voturile lor! Doar atunci vor vota, iar prețul va consta în cel puțin 3 portofolii ministeriale în viitorul guvern al lui Iohannis. Greu de realizat acest scenariu.

PSD 2 – Gruparea Dizidenților

Toate calculele de mai sus arată ca adevarata cheie a votării moțiunii de cenzura stă în puterea de convingere a liderilor PSD anti- Dragnea. Firea, Tudose, Neacșu, Tuțuianu, Mocioalca, Ciolacu, Stanescu, Grindeanu și alții mai puțin notorii trebuie să convingă cel puțin 40 de parlamentari PSD să voteze moțiunea, dar, în aceleași timp, să le ofere garanția că vor rămâne la putere. Adică, vor scapa doar de Dragnea și camarila lui. Odată căzut guvernul Dancila, dizidentii PSD trebuie să renegocieze cu Iohannis, Tariceanu și probabil UDMR formarea unui alt guvern. Însă, în paralel, Iohannis va forța și el instalarea unui nou guvern personal ca în 2016. Jocurile politice se vor complica într-atât încât sărbătorile de iarna și luna Ianuarie a anului viitor ar putea fi blocate într-o criză politică uriașă. Ceea ce, în mod cinic, niciun lider politic anti-Dragnea nu își dorește în mod sincer. Nici măcar Iohannis.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *