Skip to content
Politică

Moțiunea de cenzură, sortită eșecului? Stelian Tănase: Opoziția nu oferă nimic celor din PSD! EXCLUSIV

cotidianul.ro

Președintele PNL Ludovic Orban a precizat luni că termenul limită pentru depunerea de către Opoziție a moțiunii de cenzură împotriva Executivului este de 10-12 decembrie.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu politogul Stelian Tănase. Concret, întrebat care sunt șansele ca moțiunea de cenzură să fie un succes, analistul politic a evidențiat că este mai mult o acțiune de tipul „nicio sesiune fără moțiune”, inițiativa opoziției neavând șanse de reușită.

Mai mult, profesorul universitar a conturat motivul pentru care opoziția va înregistra un eșec cu moțiunea de cenzură, fiind vorba despre faptul că partidele opozante PSD-ului nu au știut să negocieze cu disidenții anti-Dragnea din formațiunea social-democrată. În viziunea lui Stelian Tănase, opoziția nu a știut să ofere ceva celor din PSD care îl contestă pe Dragnea și mai precis să îi asigure că guvernarea rămâne la formațiunea social-democrată, iar gruparea Dragnea dispare din ecuația puterii.

„Nu. Le lipsesc vreo 50 de voturi cel puțin. Nu au reușit să atragă de la PSD voturile celor care nu îl simpatizează pe Dragnea sau care chiar au fost măturați. Mai mulți dintre disidenții din PSD au dat de înțelesc că nu vor vota împotriva Guvernului. Opoziția nu a reușit să coalizeze voturile necesare pentru a răsturna Guvernul. Cred că tactica pe care a abordat-o opoziția a fost și este greșită. Ea trebuia în tot acest timp să negocieze cu nemulțumiții din PSD. Acesta era primul pas, adică să existe între moderații dintr-o tabără și alta un bridge, o punte de dialog și evident că tema acestei negocieri ar fi fost cine va face Guvernul în caz că va cădea actualul Executiv. 

Ori, deocamdată observ că public vorbind, căci poate în culise se întâmplă altceva, tonul opoziției nu este unul care ne poate duce cu gândul că s-a realizat o negociere, ci este unul foarte belicos, ceea ce îi face pe aceia din PSD care ar fi dorit să voteze împotriva Guvernului Dăncilă să fie reticenți pentru că dacă ei dau jos Guvernul pentru ca PSD să treacă în opoziție, eu cred că nici disidenții sau criticii lui Dragnea nu sunt deloc încântați. Nu le convine un asemenea scenariu. Ei vor tot un Guvern PSD, dar din care grupul Dragnea să lipsească. Aceasta este oferta pe care opoziția, liberalii în principal, și apoi USR trebuiau să o facă nemulțumiților din PSD din cele două grupuri parlamentare, senatori și deputați. Poate că în secret s-a făcut o astfel de ofertă, dar public nu vedem niciun fel de tratative. Nu se coalizează o majoritate. Nu suntem în situația în care Guvernul MRU a fost debarcat de o moțiune de cenzură. Atunci s-au adunat voturile de peste tot, bucată cu bucată, și a fost dărâmat Guvernul. Nu văd această situație acum.

Cred că este mai mult o moțiune pe principiul nicio sesiune fără moțiune. Sesiunea se duce pentru că ne apropiem de sfârșitul ei, iar opoziția vrea să arate că este activă, că face ceva împotriva PSD, că duce un demers în care contestă Guvernul social-democrat și că nu trece sesiunea cu ei pe post de țuțeri, de outsideri. Este o chestiune mai mult de imagine, de reafirmare a poziției de opozanți. Nu s-a pus problema de eficiență practică a moțiunii, adică a răsturnării Guvernului. 

Ei ar fi trebuit să negocieze și să spună foarte clar că moțiunea este îndreptată împotriva grupului Dragnea, că se va răsturna Executivul Dăncilă și că tot PSD va primi din partea domnului Iohannis formarea Guvernului. Cred că acesta ar fi fost punctul în care ar fi putut să ralieze la moțiunea de cenzură un număr suficient de parlamentari PSD. Trebuiau să fie practici și să adune numărul vot cu vot. Deputații și senatorii PSD fie că îl iubesc sau nu pe Dragnea nu vor să treacă în opoziție. Să fim foarte limpezi. Opoziția trebuia să dea garanții că Guvernul va fi format tot de PSD, excluzând grupul Dragnea. 

Cei din opoziție nu au venit cu o alternativă. Cine a inițiat moțiunea trebuia să pună moțiunea și să pună o ofertă pe masă. Îi urmează cineva orbește pe cei care au depus moțiunea? Nu. Trebuie să fie o negustorie. Depunem moțiunea și oferim acest lucru în raport cu ceea ce oferă Dragnea. Dragnea le oferă guvernarea. Opozanții ce oferă?! Nimic, a analizat moțiunea de cenzură Stelian Tănase în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *