Skip to content
Politică

UPDATE Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader, amânată din nou

http://inquamphotos.com

UPDATE 14:03

Moțiunea împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost amânată din nou. Este pentru a treia oară când senatorii iau această decizie.

 Decizia a fost luată de Biroul Permanent. Cel mai probabil, este vorba despre lipsa de cvorum. Și moțiunea împotriva Ministrului Finanțelor a fosst amânată.Potrivit informațiilor Digi24, moțiunea care îl privește pe Tudorel Toader ar urma să fie dezbătută peste două săptămâni.

 ————————————————————————————————————————————–

 Dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple „Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”, depusă de grupurile parlamentare USR  şi PNL, are loc luni, în Senat, după ce a fost amânată de două ori, din lipsă de cvorum. Moţiunea ar putea decide soarta ministrului Justiţiei Tudorel Toader, confruntat în ultimele săptămâni cu nemulţumiri şi critici venite din PSD, inlcusiv din partea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Programată iniţial pentru 8 aprilie, amânată apoi pentru 10 aprilie, de la 10:30, moţiunea urma să fie discutată în 10 aprilie de la ora 14:00, când ministrul Tudorel Toader a venit la Parlament, precizând că, pentru a fi prezent la dezbaterea moţiunii care îl vizează, a stat numai la prima parte a şedinţei de Guvern. Sala de plen a Senatului era, însă, aproape goală. Toader a precizat că era pregătit să răspundă punctual tututror acuzaţiilor din moţiune.

Discutarea moţiunii are loc pe fondul nemulţumirilor tot mai mari în PSD faţă de ministrul Justiţiei. Toader este criticat atât de liderul PSD Liviu Dragnea, cât şi de membri ai PSD, nemulţumiţi de activitatea sa.

Dragnea spune că tot partidul s-a lăsat „păcălit” de ministrul Justiţiei, care a anunţat în ianuarie că vrea să adopte ordonanţele privind justiţia, iar acum a afirmat că nu se justifică urgenţa.

„Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi”, consideră Dragnea. El  a declarat, joi seară, că are în continuare un mare respect pentru Tudorel Toader, dar acesta a greşit foarte mult pentru că s-a jucat cu nişte enunţuri, într-o perioadă sensibilă.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund.  Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, joi seară, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea, care a precizat că situaţia lu Toader va fi discutată la viitorul Comitet Executiv al PSD.

Şi  fostul ministru al Justiţiei, preşedinte al Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, susţine că există „foarte multe nemulţumiri” ale senatorilor PSD cu privire la activitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iar la moţiunea simplă împotriva acestuia, social-democraţii, vor vota „potrivit conştiinţei”.

Marţi, Toader a avut şi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, însă el a susţinut că nu a fost abordată tema demisiei.

Ministrul Tudorel Toader a avut mai multe declaraţii prin care  răspuns întrebărilor referitoare la plecarea sa de la conducerea ministerului.

Miercuri, la Parlment, unde se adera tocmai pentru dezbaterea moţiunii împotriva sa, el a răspuns acuzaţiilor lui Dragnea conform cărora a „păcălit” spunând că vrea să adopte ordonanţe privind Justiţia. Toader a spus că  că este „o afirmaţie cam severă”. căreia nu-şi permite să-i dea un răspuns pe măsură.

Ulterior, el a precizat că că nu se consideră în război cu nimeni, a amintit că, atunci când a fost numit în funcţie, a primit garanţiile de conservare a statutului de independenţă şi a subliniat că îşi va exercita atribuţiile până când în Monitorul Oficial apare numele unui nou ministru al Justiţiei.

„Eu nu mă consider în război cu nimeni, eu îmi fac datoria de ministru al Justiţiei. Îmi îndeplinesc obligaţiile câtă vreme mă aflu pe scaunul de ministru. În momentul în care în Monitorul Oficial apare numele înlocuitorului, îl voi aştepta la minister, îi voi preda şi îi voi ura succes. Dacă uneori apar abordări diferite, viziuni diferite asupra unei soluţii legislative sau alta trebuie văzut perspectiva din care problematica e abordată”, a declarat Toader.
 Într-un alt răspuns, Toader a declarat că nu va pleca din fruntea ministerului până în momentul în care în Monitorul Oficial „apare cu nume prenume alt ministru”, el argumentând că nu poate închide biroul în urma declaraţiilor făcute de Liviu Dragnea şi de alţi lideri din PSD.
Camera Deputaţilor a respins recent o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat atunci că nu i-a trecut nemulţumirea faţă de activitatea ministrului Justiţiei, dar nu era de acord cu criticile din moţiune, relatează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *