Skip to content
Opinii & Analize

Moțiunea simplă împotriva ministrului Florin Cîțu, doar o nouă campanie electorală

PNL a intrat la guvernare, dar acest lucru nu i-a determinat și să renunțe la mesajele din campania electorală pe care câțiva miniștri le aruncă frecvent în spațiul public. Acest lucru determină PSD să intre și ei în mesajele de campania electorală încă din decembrie 2019, după ce au ieșit de la guvernare. Astfel, în loc să vorbim despre soluții la problemele urgente și grave, ne confruntăm cu același război politic.

PSD vrea schimbarea ministrului Finanțelor Florin Cîțu după ce au depus o moțiune simplă. Senatorii vor dezbate luni moțiunea simplă, iar senatorul Florin Cîțu este așteptat să dea explicații. Această confruntare este mai degrabă una între Eugen Teodorovici și Florin Cîțu. Pare că cei doi au mai degrabă de reglat niște conturi personale, prinși într-o păruială dusă în mediul online.

Moțiunea simplă de luni nu are intenția de a răsturna în vreun fel Guvernul, după ce PSD a pierdut mulți oameni din funcții importante ale statului. Moțiunea are rolul de a marca intrarea PSD în opoziție și cu ea vor să atragă atenția asupra discursului de opoziție, pentru a pune în umbră discursul electoral al celor din PNL care acuză zi de zi dezastrul lăsat de PSD la guvernare.

Moțiunea simplă și războiul deschis între cele două mari partide acaparează scena politică din România, astfel încât un partid precum USR a devenit irelevant și fără niciun cuvânt de spus. În acest moment, USR nu e nici în opoziție, nici la putere și această neutralitate nu le dă nicio putere în politică.

Strategia PNL de a continua cu mesajele electorale după ce au intrat la guvernare face din Guvernul Orban un guvern de campanie electorală, spre deosebire de Guvernul Cioloș care n-a îndrăznit să critice. Dar există riscul de a-i instiga pe ceilalți la mesaje de campanie electorală și în această ecuație PSD va reduce din diferență. Problemele pe care le tot evidențiază PNL nu se vor rezolva doar din declarații.

În mai 2012, când PSD a intrat la guvernare după ce a dat jos prin moțiune de cenzură guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a continuat cu mesajele electorale și cu atacurile la Traian Băsescu. Situația este oarecum identică. În 2012, PSD a construit o reacție împotriva lui Traian Băsescu pentru a-și mobiliza propriul electorat. În 2019, PNL încearcă să construiască o reacție împotriva PSD.

Astfel, PSD e nevoit să intre în pre-campanie electorală cu un partid fragmentat, debusolat și fără nicio direcție. PSD încă nu are mesajele electorale pregătite pentru 2020, dar știm sigur că PNL va transmite un vot anti-PSD. PSD-ul condus de Marcel Ciolacu încearcă acum să-și construiască un mesaj pe spatele Guvernului PNL.

Marcel Ciolacu a avertizat luni că PSD va depune moțiune de cenzură în cazul în care Guvernul condus de Ludovic Orban își va asuma răspunderea pe legile electorale, pentru a le modifica astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. În acest demers, PSD ar primi sprijin de la UDMR care a precizat că nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi și au amenințat cu moțiunea de cenzură. Voturile PSD și UDMR ar putea fi suficiente pentru a demite actualul guvern.

Un eventual succes la moțiunea simplă împotriva ministrului Florin Cîțu ar fi un mare succes pentru PSD într-o perioadă în care n-a avut niciun succes și a pierdut toate bătăliile politice. PSD pare acum partidul care nu mai știe să câștige și trebuie să demonstreze că mai poate răsturna socotelile în Parlament. Dacă nu există trădări în partid, PSD are singur majoritatea în Senat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *