Skip to content
Politică

Motivarea CCR. Tudorel Toader iese la rampă: A câștigat statul de drept!

cotidianul.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, aflat vineri într-o vizită la inaugurarea lucrărilor de modernizare a Palatului de Justiție din Arad, a făcut noi precizări după motivarea Curții Constituționale în speța Kovesi.

Concret, Toader a ținut să reitereze faptul că, în urma deciziei CCR, procurorii rămân independenți, spunând că această competență de exercitare a urmăririi penale nu s-a schimbat în niciun fel, conform postului de televiziune Digi24.

„Procurorii au fost și rămân independenți în instrumentarea cazurilor. Niciun ministru al Justiției nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluționare a unei cauze, despre faptul că a administrat sau nu o probă, că au ajuns la o concluzie sau alta. Asta e independența procurorului pe care și-o exercită în baza legii.  Această competență de exercitare a urmăririi penale nu a fost în niciun fel modificată prin decizia Curții Constituționale”, a spus Toader.

Totodată, întrebat de un jurnalist cine a câștigat în urma deciziei CCR, ministrul Justiției a răspuns că „statul de drept”, amintind faptul că pentru buna funcționare a acestuia, este necesară o bună cunoaștere a competențelor autorităților.

„A câștigat statul de drept. Decizia aceasta, foarte explicită, mai pune o temelie la fundamentele statului de drept din România. Pentru buna funcționare a statului de drept este necesar ca fiecare dintre noi, autorități, este necesar să ne cunoaștem bine competențele, este necesar să ne respectăm pe deplin, integral, la timp, limitele de competență trasate de lege. Vă îndemn să citiți decizia Curții. Vedeți că ea, Curtea Constituțională, pentru a fi mai explicită, face referire la momentul, la activitățile desfășurate de constituant și arată care au fost considerentele”, a adăugat Toader.

 

 

1 comentariu la “Motivarea CCR. Tudorel Toader iese la rampă: A câștigat statul de drept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *