Skip to content
Politică

Motivele ascunse ale conflictului Ludovic Orban vs. Robert Sighiartău-Rareș Bogdan. Ce funcții au ratat în 2020

Inquam Photos / George Călin

Disputele politice dintre Ludovic Orban vs. Robert Sighiartău-Rareș Bogdan nu sunt o evoluție a luptei actuale pentru putere în PNL, ci își au originile la alegerile din 2020, când președintele PNL a reușit să-i izoleze pe adversarii săi politici. 

Rareș Bogdan a intrat în PNL în anul 2019, când a candidat la Parlamentul European. Experiența lui în politică și la nivel de filiale este zero și îi va fi foarte greu să convingă membrii PNL că are dreptate în vreo dispută cu Ludovic Orban. Fostul jurnalist se bucură de apreciere doar în rândul celor care îi urmăreau emisiunile, dar în afara televizorului, notorietatea îi scade brusc și fără rezultate în politică riscă să treacă în umbră, așa cum s-a întâmplat și cu alți jurnaliști. 

Mandatul de europarlamentar nu a fost o victorie pentru Rareș Bogdan, ci o înfrângere, dar și-a dat seama de acest lucru abia în 2020, când a încercat revenirea în politica românească. Ludovic Orban a preferat să scape de Rareș Bogdan și să nu-i permită să crească în partid sau să aibă o altă candidatură în 2020.  

Rareș Bogdan, de la Strasbourg la București

Rareș Bogdan ar fi putut candida pentru Primăria București, în 2020, dacă nu apărea Nicușor Dan. Chiar dacă nu a declarat în mod direct că își dorea o astfel de șansă, europarlamentarul vorbea foarte des despre situația din București și se auto-propunea pentru Primărie, într-un mod foarte voalat.  

„Noi trebuie să dăm o soluție pentru București. Eu voi fi întotdeauna pompierul de serviciu acolo unde mi se cere, în orice loc din România sau din afară, dar cred foarte mult că colegii mei, sprijiniți fiind de Ludovic Orban pot să facă o figură excepțională. Dacă nu găsim o soluție sigură 100%, nu o să mă uit să vedem cum pierde partidul alegerile ca în 2016”, declara Bogdan în februarie 2020, cu mult înainte de începerea campaniei electorale. 

Era o perioadă în care PNL trebuia să decidă dacă voia să meargă la alegeri în alianță cu USRPLUS sau să trimită propriul său candidat. Ludovic Orban a mizat totul pe Nicușor Dan, care aproape a fost adoptat de PNL. Chiar dacă Rareș Bogdan ar fi intrat în competiție din partea PNL, șansele lui ar fi fost foarte mici, deoarece Nicușor Dan nu ar fi renunțat la candidatură. 

Robert Sighiartău și ministerul 

Robert Sighiartău, deputat și secretar general al PNL, nu a avut ambiții electorale, ci unele guvernamentale, dorindu-și un minister important și bogat. S-a vehiculat foarte mult, după alegerile parlamentare, că Robert Sighiartău și-ar fi dorit mandatul de la Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Fondurilor Europene. O astfel de funcție l-ar fi ajutat să-și creeze o rețea de influență în partid. Chiar și astăzi, secretarul general îl critică pe Orban pentru că PNL nu a obținut măcar unul din aceste ministere, ceea ce demonstrează că acesta avea ambiții personale în Guvern.

Inclusiv Rareș Bogdan l-a criticat pe Ludovic Orban pentru că a cedat prea ușor Ministerele Dezvoltării, Fondurilor Europene și Transporturilor. Doar că PNL nu avea cum să obțină la negocieri toate ministerele, ci a fost nevoit să le împartă cu USRPLUS și UDMR. Chiar dacă nu le-a convenit liberalilor, USRPLUS e un partid cu 15% voturi în Parlament și fără ei nu se poate forma nicio coaliție de guvernare.

În timpul negocierilor pentru formarea guvernului, pe 19 decembrie 2020, Robert Sighiartău a încercat o lovitură  în PNL, trimițând un SMS către liderii PNL pentru a convoca un BPN. Dacă Orban nu ar fi împiedicat acea lovitură, cel mai probabil ar fi pierdut conducerea partidului. 

Deputatul Sighiartău i-a cerut demisia lui Orban, în ianuarie 2021, și a criticat negocierile pentru formarea coaliției de guvernare: „Din punctul meu de vedere, da (Ludovic Orban trebuie să plece – n.red). PNL a pierdut alegerile generale”.

Tot în ianuarie 2021, Rareș Bogdan îl ataca și el pe Ludovic Orban, spunând: „(…) i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate”. 

Conflictul din PNL a fost mereu aprins și acum se pare că a explodat, încât s-a trecut la amenințări. Rareș Bogdan și Robert Sighiartău riscă să cadă în extremă și să fie considerați aripa instabilă și rebelă din partid, ceea ce îi poate afecta șansele la victorie lui Florin Cîțu. Până în septembrie, depinde doar de liderii PNL dacă acest conflict va evolua sau se va stinge. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *