Motivele ieșirii lui Biden din cursa prezidențialelor. Ce spune George Clooney despre președintele american

Joe Biden and George Clooney ANDREW HARNIK/GETTY IMAGES; CINDY ORD/GETTY IMAGES

Candidatul democrat la alegerile prezidențiale 2024 din SUA, Joe Biden a fost exclus de membrii partidului său, după o performanță catastrofală în timpul unei dezbateri împotriva lui Donald Trump și după lungi controverse asupra vârstei sale. Joe Biden a cedat presiunii, deși câștigase în mare parte alegerile primare ale Partidului Democrat pentru prezidențialele americane.

Biden a renunțat să candideze la scrutinul de duminică, 21 iulie. Decizia, anunțată cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri, aruncă Statele Unite în incertitudine. Nu este însă, în totalitate, o surpriză: de câteva săptămâni, președintele fusese chemat de o parte a taberei sale pentru a-și retrage candidatura înaintea Convenției naționale, din august, potrivit Franceinfo.

Principalele motive ale ieșirii lui Biden de pe scena prezidențialelor

1. Pentru că vârsta lui a continuat să fie criticată

Când a fost ales, în ianuarie 2021, Joe Biden avea deja, 78 de ani, fiind cel mai în vârstă președinte american în funcție. Trei ani și jumătate mai târziu, candidatura octogenarului a continuat să fie criticată din cauza vârstei sale înaintate.

Adversarii săi republicani au continuat să afirme că președintele în funcție nu era apt să servească un al doilea mandat în fruntea Statelor Unite.

„Dacă îl votezi pe Joe Biden, te bazezi de fapt pe Kamala Harris (vicepreședintele USA), pentru că este puțin probabil ca el să reziste până la 86 de ani”, a asigurat Nikki Haley, fosta candidată a conservatorilor pentru alegerile prezidentiale.

Pe lângă republicani, mass-media americană nu a omis să examineze cu atenție acțiunile lui Joe Biden, remarcându-i numeroasele derapaje și gafe din ultimele luni.

Astfel, la începutul lunii iulie, în timpul unui summit NATO, democratul a fost remarcat pentru că l-a numit, în mod greșit, „președintele Putin” pe omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Căderile lui de pe bicicletă și de e scenă, în 2022 și 2023, fuseseră deja remarcate, pe larg, în presă.

O succesiune de greșeli, atât fizice, cât și figurative, care au ajuns să cântărească campania lui Joe Biden

Potrivit unui sondaj Yahoo și YouGov citat de ABC News, 56% dintre americani considerau, la începutul lunii iulie, că vârsta președintelui ar fi o „mare problemă” pentru capacitatea lui de a-și asigura un al doilea mandat.

2. Pentru că a ratat dezbaterea cu Donald Trump

Preocupările democraților au crescut după performanța slabă a lui Joe Biden, la dezbaterea împotriva lui Donald Trump, din 27 iunie. Pentru Biden, această dezbatere a fost o oportunitate de a-i asigura pe americani cu privire la vârsta lui. Dar s-a întâmplat tocmai, invers.

În primele minute, democratul în vârstă de 81 de ani – bâlbâit încă din copilărie – s-a tot împiedicat de cuvinte. Pe parcursul schimburilor, părea să aibă dificultăți în a-și ține evidența gândurilor, uneori angajându-se în propoziții lungi fără a le putea termina.

„S-a remarcat în mod deosebit când președintele s-a felicitat pentru că a „învins” Medicare, sistemul federal de asigurări de sănătate, în ciuda faptului că sistemul a fost apărat de democrați.

„Am avut o seară proastă”

Pentru a justifica performanța slabă a lui Joe Biden, Casa Albă a înmulțit explicațiile: exces de pregătire, decalaj orar după o călătorie recentă în străinătate, sau chiar o răceală care i-ar explica vocea răgușită.

Totuși, a doua zi după această dezbatere, însuși președintele a recunoscut, în cadrul unei ședințe, că „nu mai vorbea la fel de bine ca înainte” și „nu a mai dezbătut la fel de bine ca înainte”. „Am avut o seară proastă”, a recunoscut el din nou într-un interviu pentru ABC News pe 6 iulie.  „Dar nu este un semn de problemă de sănătate, eram epuizat”, a continuat Biden.

3. Pentru că partidul lui îl împingea spre ieșire

Explicațiile lui Joe Biden nu au fost convingătoare, inclusiv în propria sa tabără. În cele 48 de ore de la dezbatere, unii oficiali democrați au discutat, la nivel intern, despre posibilitatea ca președintele să renunțe la candidatură, (potrivit Washington Post, 30 iunie). Pe măsură ce au trecut zilele, aceste apeluri au devenit din ce în ce mai numeroase și din ce în ce mai publice, așa cum ilustrează cronologia articolelor din New York Times.

„E timpul ca Joe Biden să dea torța”

Printre cele mai recente exemple, este cea a influentului politician ales în Camera Reprezentanților, Adam Schiff:

„O a doua președinție a lui Trump ar submina însăși bazele democrației noastre. Avem, la modul foarte serios, îngrijorări cu privire la capacitatea președintelui de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie”, a spus Schiff pentru Los Angeles Times pe 17 iulie, continuând că „e timpul ca Joe Biden să dea torța” (opinie împărtășită de 65% dintre alegătorii democrați, potrivit unui sondaj AP-Norc Center for Public Affairs Research).

George Clooney: „Joe Biden, cu care am fost acum trei săptămâni, nu este Joe Biden din 2010, nici măcar Joe Biden din 2020”

Aceasta a fost și punctul de vedere al donatorilor majori ai partidului, precum și al figurilor aliate democraților, precum starul de la Hollywood George Clooney.

Michael Douglas a susţinut punctul de vedere al lui Clooney, spunând că este „profund îngrijorat” de perspectivele lui Biden după prestaţia sa foarte criticată în dezbaterea televizată împotriva lui Trump.

Michael Douglas, care a găzduit o strângere de fonduri la Hollywood pentru preşedinte în aprilie, a declarat la emisiunea „View”: „Aceasta este o întrebare dificilă. Îl ador pe tip… Nu-mi fac neapărat griji pentru astăzi sau mâine, dar peste un an, îmi fac griji. Sunt îngrijorat”.

La începutul lunii iulie, actorul și regizorul a vorbit într-o rubrică din New York Times: „Joe Biden cu care am fost acum trei săptămâni (în timpul unei seri de strângere de fonduri) nu este Joe Biden din 2010, nici măcar Joe Biden din 2020”, a notat, el.

Decizia lui Biden a fost lăudată de mai multe vedete

Robert De Niro, un critic declarat al lui Donald Trump şi naratorul uneia dintre reclamele electorale ale lui Biden, a declarat pentru Hill că a simţit „respect, admiraţie şi afecţiune” pentru Biden pentru decizia sa.

„Într-un act de politică abilă şi patriotism dezinteresat, Joe Biden se dă la o parte pentru a deschide calea unui alt democrat să devină preşedinte… pentru că nu există nimic mai important pentru ţara noastră decât înfrângerea lui Donald Trump la urne”, a spus el. „Cu respect, admiraţie şi afecţiune, vă mulţumesc domnule preşedinte!”.

Barbra Streisand a scris pe X că „ar trebui să fim recunoscători pentru susţinerea democraţiei noastre”.

Amfitrionul talk-show-ului şi comediantul Jon Stewart, care a criticat anterior reticenţa lui Biden de a lua în considerare renunţarea, a reacţionat cu un singur cuvânt: „Legendă”.

Regizorul de documentare Ken Burns a spus că Biden „va rămâne în istorie ca unul dintre cei mari”.

„Istoria recunoaşte acţiunile care sunt mai mari decât sinele… după ce a scos ţara din mandatul dezastruos al predecesorului său şi a făcut în linişte lucruri bune pentru toţi americanii, atât din statele roşii, cât şi din cele albastre, realizări care îl plasează acolo, în ceea ce priveşte acţiunea legislativă, cu LBJ şi FDR. Joe, nu-mi pot imagina unde am fi fără serviciul tău altruist”, a scris el pe X.

Actorul din „Star Wars” Mark Hamill, care l-a vizitat pe Biden în Biroul Oval în luna mai, i-a mulţumit şi a spus că are „un record de realizări neegalat de niciun preşedinte din viaţa noastră” şi că a „restabilit onestitatea, demnitatea şi integritatea funcţiei după patru ani de minciuni, crime, scandaluri şi haos”.

Comedianta Kathy Griffin, care a primit ameninţări cu moartea pentru criticile sale la adresa lui Trump, a scris: „Să facem istorie!!!! În sfârşit”.

Actorul din „Star Trek” George Takei l-a numit pe Biden „un om decent şi onorabil, un preşedinte de mare succes şi un patriot” şi a făcut apel la oameni să se „unească în spatele” lui Harris pentru a-l învinge pe Trump.

Colegiul editorial al New York Times a încercat și el să cântărească, publicând un editorial în care l-a încurajat pe președinte „să părăsească cursa” pentru a „sluji țara”.

După trei săptămâni de rezistență, Joe Biden a cedat, în sfârșit

De acum, tabăra lui mai are o lună pentru a organiza nominalizarea unui nou candidat, care va fi investit oficial în cadrul Convenției Naționale Democrate, din 19 până în 22 august la Chicago.

Procesul de selecție va fi „transparent și disciplinat”, a promis duminică liderul Partidului Democrat, Jaime Harrison, într-o declarație. Joe Biden și-a spus, deja, preferința: vicepreședintele său, Kamala Harris.

Sursa: France Tv Info

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: