Skip to content
Politică

Motivul ascuns al USR PLUS Iași pentru votul în favoarea bugetului propus de Mihai Chirica: Controlul organizației municipale

Inquam Photos / George Călin

Noi detalii ies la iveală în cazul aprobării proiectul de buget al municipiului Iași, cu ajutorul votului consilierului USR PLUS, Cezar Baciu. Deși votul acestuia în favoarea bugetului propus de primarul liberal Mihai Chirica a fost descris de către Cosette Chichirău drept trădare a partidului care l-a pus pe liste la locale, mizele vizează de fapt conflictele interne din USR PLUS Iași și lupta pentru controlul organiației municipale.

Războiul din interiorul USR PLUS și lupta pentru controlul organizației municipale

Rezultatul nu este nici pe departe o victorie a lui Mihai Chirica, așa cum a lăsat o parte din media să se înțeleagă. În acest moment sunt două tabere care se luptă pentru controlul organizației municipale, cea formată în jurul senatorului Maris Bodea, care promovează o linie dură împotriva colaborării cu PNL și cu Mihai Chirica, respectiv cea formată în jurul deputatului Filip Havârneanu, mai flexibil în privința relației cu liberalii, dar de asemenea ostilă actualului primar al Iașiului. Pentru că Cosette Chichirău a optat pentru susținerea lui Bodea, Filip Havârneanu a făcut presiuni ca omul său din consiliul local, Cezar Baciu, să răstoarne soarta votului pentru bugetul Iașiului.

Potrivit surselor b1.ro, senatorul Maris Bodea a plecat de la PNL la USR și, după ce a devenit senator, intenționează să preia conducerea filialei locale USR PLUS Iași de la Filip Havîrneanu. Nu este un secret faptul că între Maris Bodea și actualul primar al Iașiului, Mihai Chirica, există o lungă dușmănie și că acesta respinge orice colaborare cu PNL, partid din care a plecat.

Pe de altă parte, Filip Havîrneanu este mai flexibil pentru o colaborare cu PNL, însă nu cât timp liberalii continuă să îl susțină pe Mihai Chirica. Așadar, nici una dintre tabere nu este favorabilă actualului, iar votul dat ieri nu indică o apropiere de PNL.

Mizele votării bugetului face parte din lupta politică din interiorul USR PLUS Iași, între tabăra Bodea și tabăra Havîrneanu pentru filiala municipală. Cezar Baciu, consilierul care a dat votul considerat ”trădător”, a fost adus în partid și pus pe liste de către Filip Havîrneanu, potrivit surselor B1.RO.

În această luptă, Chichirău și-a exprimat susținerea pentru Bodea, situație care ar fi închis posibilitatea ca Havîrneanu să lupte cu ajutorul procedurilor interne de partid împotriva lui Bodea, așa că tânărul a ales arme neconvenționale. ”Trădarea” lui Cezar Baciu a fost făcută la îndemnul lui Havîrneanu, fiindcă o luptă perpetuă și încleștată cu PNL-ul avantaja poziția lui Bodea în partid și implicit un avantaj în preluarea filialei municipale.

Trecerea bugetului i-a slăbit considerabil discursul lui Bodea și al lui Timofciuc, aghiotantul său. Pe de altă parte Havîrneanu are acum un avantaj considerabil în relația cu PNL Iași. Prin urmare victoria primarului Mihai Chirica este doar una colaterală, efect al jocurilor de putere din interiorul USR PLUS Iași. De asemenea, deși manevra făcută de tabăra Havîrneanu nu a viat-o pe Cosette Chichirău, aceasta a devenit o victimă colaterală a războiului care zdruncina organizația municipală.

Proiectul de buget al municipiului Iași a trecut, cu ajutorul unui vot de la consilierii USR PLUS

Proiectul de buget al municipiului Iași a trecut, la cea de a treia încercare, cu 14 voturi „pentru” și două abțineri. Cele 14 voturi au fost asigurate de cei 11 consilieri PNL, cei doi consilieri PMP şi Cezar Baciu, consilier USR PLUS.

Cezar Baciu nu a respectat decizia partidului de se abține de la vot, așa cum au făcut-o consilierii USR PLUS. De altfel, și la precedentele încercări de adoptare aceștia s-au abținut la vot.

Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în fața cetățenilor municipiului Iași, sunt pentru bugetul municipiului Iași”, a declarat consilierul USRPLUS Cezar Baciu, în aplauzele celorlalți consilieri locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *