Skip to content
Politică

Motivul care a tulburat liniștea din PNL. Analist politic: Va fi o răfuială în toată regula, dusă fără menajamente!

Inquam Photos/Octav Ganea

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, analistul politic Stelian Tănase vorbește despre tensiunile din interiorul Partidului Național Liberal (PNL). Potrivit lui Tănase, formațiunea condusă de Ludovic Orban „este în convalescență”, iar „șocul pierderii neașteptate a alegerilor parlamentare nu s-a resorbit”.  „De regulă se prevedea un avans de măcar 4-5 % față de PSD. S-a întâmplat pe dos”, scrie Tănase.

Totodată, analistul politic atrage atenția că pentru liberali ar putea veni o notă de plată prea mare în 2024, în cazul în care aceștia vor rata reformele promise în campaniile electorale. „Dacă se pierde acest an vom asista la un eșec de proporții”, spune acesta.

„PNL e un partid in convalescență. Șocul pierderii neașteptate a alegerilor parlamentare nu s-a resorbit. De regulă se prevedea un avans de măcar 4-5 % față de PSD. S-a întîmplat pe dos, ceea ce a provocat tulburări mari în partid. Fiecare s-a vazut cu portia si listele injumatatite. De unde indignarea si revolta. Cițiva lideri au iesit cu grăbire să îl atace pe Orban și i-au cerut demisia. Ei consideră că e singurul vinovat de eșec. Uită că au luat parte la toate deciziile. Fiecare se gîndeste la el, nu la partid. Gălăgioșii nu au întrebat pe nimeni printre liberali dacă vor să renunțe la Orban. Să zicem că sunt prea lipsiti de experiență, membri PNL de data recentă. S-au chestionat doar pe ei înșiși în fața oglinzii din baie, în timpul bărbieritului. Este riscant pentru niște mitomani și narcișiti setoși de putere, demagogi în cel mai înalt grad, să facă asta. Oglinda nu este un bun sfătuitor. Aș spune că dimpotrivă.

Acest factor a generat confuzie și haos la vîrful partidului, ceea ce a dus la un start ezitant al guvernului Cîțu, care amină si ia numai jumătăți de măsură. Ministrii mai mult conspiră impotriva colegilor de cabinet decit să acționeze. Asta face ca actualul moment PNL să nu fie unul fast. Miza politică a acestui an s-a mutat in PNL de la reforme ample la viitorul congres din toamnă. Acolo va fi o răfuială în toată regula, dusă fără menajamente. Pină atunci se va derula un război greu pentru cucerirea filialelor, unde se va decide de fapt ce va fi la congres.

Ieri Orban a iesit in fața presei și a spus cu zgîrcenie cîteva lucruri pe acest subiect. E clar că nu ii place să vorbească despre congres sau despre contestarea pozitiiei sale de lider. Citez – „Când vom lua decizia să convoc. Sunt unii care nu au văzut declarațiile mele. Congresul PNL se convoacă după alegerile parlamentare și presupune alegeri care pleacă de jos în sus. Se organizează alegeri locale, apoi județene și apoi se alege conducerea națională. Facem niște estimări legate de evoluția pandemiei. E greu să faci conferințe de alegeri online. (…) Cel mai probabil alegerile efective vor avea loc în septembrie. (…) Eu cunosc bine PNL și niciunui membru nu îi plac aceste ieșiri publice” ( n red. – cu referire la atacurile din mass-media declanșate de Rares Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Roman etc).

Pe scurt, se incinge tărîța, fiți pe fază! Marele risc este să se rateze reformele promise de liberali in campanie. Dacă se pierde acest an vom asista la un eșec de proportii. Plata va veni in 2024”, scrie Stelian Tănase.

PS News a scris marți că liberalii anti-Orban nu sunt încă grupați într-o singură structură de opoziție și nu se văd semne că se vor coagula într-un timp scurt, mai ales în condițiile în care urmează o nouă împărțire a funcțiilor, controlată de Ludovic Orban.

Președintele liberalilor are de partea sa o mare parte a organizațiilor liberale, mai ales cele din sudul țării, plus funcții de împărțit la nivel guvernamental. Zilele următoare va urma și o împărțire a funcțiilor de prefect și subprefect pe care o va gestiona Ludovic Orban, astfel că de o reașezare a ordinii în partid va depinde și modul în care actualul șef al partidului va negocia cu cei de la USRPLUS și UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *