Skip to content
Puterea Știrilor Video

Motivul INCREDIBIL pentru care miniștrii riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani

Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PSD Daniel Zamfir a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede sancţionarea cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani pentru miniştrii care refuză în mod repetat să se prezinte la audieri în comisiile de specialitate, comisiile de anchetă sau în Parlament. Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul a explicat că există deja o lege a răspunderii ministeriale încă din 2005 în România, care spune că refuzul unul ministru de a prezenta Parlamentului informații și documente în legătură cu activitatea respectivă, se sancționează cu închisoare de la 6 luni și 3 ani.

„În răspunderea ministerială, eu împreună cu colegii mei de la PSD, am mai introdus un articol care face referire la refuzul repetat de a se prezenta în fața comisiilor parlamentare”, spune acesta.

Iniţiativa legislativă semnată şi de alţi 11 parlamentari social-democraţi modifică şi completează Legea  115/1999 privind responsabilitatea ministerială, prin introducerea unui nou subpunct la articolul 8 alineatul (2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: „c) Refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată”.

Daniel Zamfir motivează că au fost „situaţii repetate în care membrii ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau comisiilor de anchetă, deşi au fost invitaţi în repetate rânduri atât de birourile de conducere ale comisiilor, cât şi de Camera Deputaţilor şi/sau Senat, prin decizia Biroului permanent al respectivei Camere, dialogul interinstituţional precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat”.

Legea nu îl vizează pe Florin Cîțu. Dânsul s-a pus în această situație, iar dacă dumnealui se simte vizat, ar trebui să își revizuiască comportamentul. Există o lege a răspunderii ministeriale încă din 2005 în România, care spune că refuzul unul ministru de a prezenta Parlamentului informații și documente în legătură cu activitatea respectivă, se sancționează cu închisoare de la 6 luni și 3 ani.

În răspunderea ministerială, eu împreună cu colegii mei de la PSD, am mai introdus un articol care face referire la refuzul repetat de a se prezenta în fața comisiilor parlamentare. Domnul Cîțu creează un precedent extrem de periculos. Niciun ministru, în mandatul viitor, nu va mai veni în fața comisiilor de specialitate pentru că știe că nu i se întâmplă nimic. De 5 ori l-am invitat și nu a venit. L-am chemat să explice de ce s-a împrumutat, ce a făcut cu banii, de ce a secretizat documente în Ministerul de Finanțe. Dumneavoastră știți că a secretizat toate documentele din Ministerul de Finanțe? De ce nu vrea să prezinte acum bugetul? Domnul Cîțu ține secret execuția bugetară acum pentru că știe sigur că va mări TVA-ul, impozitul pe proprietăți și vrea să îi păcălească pe oameni să fie aleși ei (n.r – PNL) pe 6 decembrie și mai apoi să prezinte ce v-am spus”, a declarat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *