Motivul pentru care băuturile ambalate în sticlă conțin mai multe microplastice decât cele din recipiente de plastic

Sursa foto: Pexels

Contrar așteptărilor, ambalajele din sticlă ascund un risc invizibil: acestea conțin de până la 50 de ori mai multe microplastice decât recipientele similare din plastic, cutiile de carton sau dozele, potrivit cercetărilor realizate de autoritățile sanitare franceze. Contaminarea provine în principal de la capsulele metalice folosite pentru sigilare.

Considerată mai „curată”, sticla pare să fie, de fapt, mai contaminată. Cercetări realizate în premieră, cofinanțate de Agenția franceză pentru siguranța alimentară și de Consiliul Regional Hauts-de-France, autoritatea executivă regională care gestionează sănătatea, mediul și economia în toate cele cinci departamente, au constatat un paradox: „sticlele din sticlă”, considerate opțiunea „curată” sau premium, sunt, de fapt, cele mai contaminate cu microplastice dintre toate tipurile de ambalaje pentru băuturi.

„Ne așteptam la un rezultat opus”, a declarat specialista care a condus studiul, Iseline Chaïb, doctorandă în cadrul laboratorului de siguranță alimentară al agenției sanitare, citată vineri de Le Figaro.

Rezultatele au fost clare: cola, limonadele, ceaiurile reci și berea ambalate în „sticle de sticlă” conțin, în medie, circa 100 de particule de microplastice pe litru față de numai între 2 și 20 de particule în băuturile ambalate în plastic, cutii de carton sau doze. Unele probe de capsule nespălate au înregistrat chiar și 287 de particule pe litru.

Cercetătorii au identificat și sursa principală a microplasticelor, în vopseaua care acoperă capsulele metalice. Aceasta prezintă micro-zgârieturi invizibile, cauzate de frecarea dintre capsule în timpul depozitării. „Particulele detectate în băuturi aveau exact aceeași formă, culoare și compoziție precum vopseaua capsulelor care sigilează sticlele din sticlă”, a explicat coordonatoarea cercetării.

Agenția Franței pentru siguranța alimentară a confirmat că aceste particule se desprind în timpul manipulării și ajung în lichidul consumat.

În lipsa unor date toxicologice concludente, cercetătorii francezi au precizta că nu pot stabili cu certitudine dacă aceste cantități de microplastice au sau nu un efect negativ asupra sănătății umane.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: